Křesťan dnes

Lidovci vyzvali vládu, ať nabídne azyl pákistánskému právníkovi

Praha – Lidovci vyzvali vládu, aby nabídla politický azyl pákistánskému právníkovi Saifu Mulúkovi, který uprchl ze země kvůli obavám o život poté, co hájil křesťanku Asiu Bibiovou obviněnou z urážky islámského proroka Mohameda. Česko by tak mělo dokázat, že v zahraniční politice obhajuje lidská práva, řekl na tiskové konferenci předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Bibiová byla před osmi lety odsouzena k trestu smrti za urážku Mohameda, letos ji pákistánský nejvyšší soud zprostil viny. Soudní rozhodnutí vyvolalo demonstrace radikálních muslimů po celé zemi, kteří požadovali, aby žena byla veřejně oběšena. Demonstranti kromě oběšení Bibiové požadovali i smrt trojice soudců, kteří křesťanku osvobodili. Mulúk v listopadu kvůli obavám o život utekl do Nizozemska.

Lidovci u příležitosti nadcházejícího mezinárodního dne lidských práv, který připadá na 10. prosince, vyzvali vládu, aby nabídla Mulúkovi azyl. Právník se podle lidovců vyjádřil v tom smyslu, že by Česko mohlo být jednou ze zemí, kam by se mohl uchýlit. „My se domníváme, že Česká republika, která má svoji zahraniční politiku postavenou právě na ochraně lidských práv, by měla jít této výzvě čelem,“ řekl Bělobrádek.

Lidovci vyzvali vládu, aby zvážila nabídku azylu i pro Bibiovou. Pákistánské křesťance nabídlo azyl několik evropských zemí, mimo jiné Itálie, Francie či Španělsko.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Rádi byste nám pomohli pokračovat v této misi a měli tak možnost se na ní spolu s námi podílet?

 

Autor: ČTK  Foto: kdu.cz, ilustrační

Exit mobile version