Katolíci zaznamenali v Belgii pokles, evangelikálové a muslimské komunity rostou

V uplynulém roce bylo poprvé podle údajů belgické biskupské konference pokřtěno v katolické církvi méně než 50 procent ze všech narozených dětí. Čísla ukazují, že úbytek křtů je od roku 2010 nejsilnější v bruselské diecézi (32 %) a v Antverpách (31 %).

Mluvčí biskupské konference Geert De Kerpel uznal pokles a řekl: „Jako každá jiná organizace bychom upřednostňovali spíše růst než úpadek, ale nezačneme dělat nejakou propagační kampaň.“ Poukázal na to, že lidé se jako dospělí svobodně přidávají k církvím bez ohledu na to, kde byli pokřtení.

Podle organizace Evangelical Focus došlo v poslední době k „rostoucí sekularizaci belgické společnosti“, kdy se návštěvnost kostelů postupně snižovala na méně než 10 procent. Organizace uvedla, že na rozdíl od katolické církve je „Belgie svědkem růstu evangelikálních sborů a muslimských společenstev“.

Zvýšení počtu muslimů je způsobeno zejména přirozeným růstem a přistěhovalectvím. Nově příchozí z jiných zemí jsou také nejdůležitější příčinou růstu evangelikálních sborů: mnoho nových komunit pochází z afrických zemí. Ve větších městech zřídili své sbory zejména křesťané, kteří přijeli do Belgie z Demokratické republiky Kongo a Ghany.

 

Autor: -mn-  Foto: Brusel, Flickr.com

 

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář