Andy Stanley: Jednota církve je důležitější než teologická správnost

Podle pastora Andyho Stanleyho (North Point Community Church) je jednota církve důležitější než teologická korektnost. Stanley to uvedl při svém vystoupení na Orange Conference. Křesťané z různých denominací by se podle něj měli sjednotit a být ve své misi za jedno.

Stanley zmínil 17. kapitolu Janova evangelia, kde se Ježíš modlí, aby jeho následovníci „byli jedno jako ty, Otče, ve mně a já v tobě, aby i oni byli v nás, aby tak svět uvěřil, že ty jsi mě poslal. Slávu, kterou jsi mi dal, dal jsem jim, aby byli jedno, jako my jsme jedno – já v nich a ty ve mně; aby byli uvedeni v dokonalost jednoty a svět, aby poznal, že ty jsi mě poslal a zamiloval sis je tak jako mne.“

Podle Stanleyho je důležité, že se Ježíš modlil, aby jeho učedníci „byli jedno“ – nemodlil se například za zdraví nebo teologickou přesnost. Známý pastor mluvil také o tom, jak uvěřil, že víra v Ježíše Krista je důležitější než názory, jak by mělo vypadat svaté přijímání nebo jestli by měly být křtěny malé děti.

„Upřednostníme jednotu před dogmatickými specifiky? Před našimi křty, svatým přijímáním, stylem uctívání nebo kázáním?“ ptal se Stanley. „Upřednostníme jednotu před politikou? Budeme nadále dovolovat světskému království, aby kvůli politice rozdělovalo Boží království v tomto světě?“ dodal autor mnoha knih.

Jednota ve víře je podle Stanleyho důležitější než teologická korektnost. Do Nebe podle něj půjdou křesťané z různých denominací. „Zjistíme, že pokud jde o teologii, všichni jsme se v něčem mýlili,“ vysvětlil.

Citoval závěry jeruzalémské rady, která v 15. kapitole Skutků rozhodla, že pohanští konvertité nemusí striktně dodržovat židovské zákony, aby se mohli stát křesťany. Stanley uvedl, že tato pasáž ukazuje, že tehdejší církev byla ochotná dělat „teologické a kulturní ústupky kvůli jednotě“. To stejné by podle něj měli být ochotní učinit i dnešní křesťané.

 

Překlad: Kristýna Gillíková Zdroj: Christian Post Foto: North Point Community Church

3 Komentáře

  1. To je vidět, že v Americe neměli komunismus (Proletáři všech zemí spojte se!). Jednotu církve nemůže zajistit proklamace ideologických frází: „Evangelizátoři všech církví spojte se!“ I když myšlenka je to dobrá, sama o sobě fungovat nebude. Dav třeba i znovuzrozených sólistů stále ještě není církví a takto to fungovat nemůže. Láska je jistě hlavní a nutnou hnací sílou ke sjednocení církve, ale jako slovo se zase stává jen planou ideologickou frází bez účinku.
    Církev jako živý organismus (tělo) vyžaduje novou teologii (opřenou o Písmo), která není nutně složitější, než je ta naše konzervativně instituční, je jen výrazně jiná, zato však funkční. Bez jejího pochopení nemůžeme začít fungovat ve světě jako celek (jak říkají např. Neil Cole a Alan Hirsch).
    Ústupek od starozákonních nařízení v prvotní církvi jistě nebyl ústupkem od teologie, jak to chápe autor článku, ale naopak praktickou aplikací nové (novozákonní) teologie, kterou měl Pavel řádně zpracovanou.
    Vyměnit dobrou teologii za proklamaci idealizovaných frází považuji za nerozum.

    Odpověď
  2. Takže jednota cirkvi je viac ako Božie Slovo. Nádhera. Zas na druhej strane, nik nebráni napríklad Katolíckej alebo Pravoslávnej cirkvi (samozrejme ani cirkvám evanjelikálnym alebo letnično-charzmatickým) začať plne rešpektovať Bibliu a zamietnuť tradíciu, ktorá je v rozpore s Bibliou. To je hlavná brzda, ktorá bráni jednote cirkvi – snaha o jednotu nepostavená na Biblii ale na duševnej a intelektuálnej snahe o zmierenie.

    Odpověď

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář