Tisíce lidí demonstrovaly v Managui podporu zástupcům církve

Managua – V nikarugujské metropoli demonstrovaly o víkendu tisíce lidí, kteří přišli podpořit představitele tamní katolické církve. Ti se v protivládních protestech, které trvají od poloviny dubna, snaží zprostředkovat dialog a zabránit větším střetům. Protesty proti vládě levicového prezidenta Daniela Ortegy mají přesto už přes 300 obětí.

Demonstranti v Managui vyšli o víkendu do ulic s nikaragujskými vlajkami a volali mimo jiné „Biskupové, přátelé, lid je s vámi!“. Ortega totiž nedávno nazval zástupce církve pučisty. „Myslel jsem, že jsou to prostředníci (dialogu), ale nejsou, zapletli se s pučisty, jsou součástí tohoto plánu na svržení vlády,“ uvedl Ortega s tím, že biskupové už pro něj nejsou partnery pro dialog o řešení krize v zemi.

Nikaragujská církev se snažila zprostředkovat jednání, při němž za opozici požadovala mimo jiné uspořádání předčasných voleb a reformu volebního systému. Dvaasedmdesátiletý Ortega ale předčasné volby odmítá a hodlá setrvat v nejvyšším úřadu do konce svého mandátu. Ten mu vyprší v lednu 2022.

Ortega je prezidentem od ledna 2007 a přes rok a půl je viceprezidentkou jeho manželka Rosario Murillová. Ortega stál v čele země už v 80. letech poté, co jeho partyzánské oddíly Sandinovské fronty národního osvobození (FSLN) svrhly diktaturu Anastasia Somozy.

Do ulic v sobotu v Managui vyšli také příznivci prezidenta, kteří nesli červenočerné vlajky FSLN a na transparentech měli například nápisy „Spravedlnost pro oběti teroristického puče“. Ortegu podporují i polovojenské skupiny, které během protestů útočí na protivládní demonstranty.

Protesty v Nikaragui vypukly 18. dubna, když univerzitní studenti a zástupci zaměstnaneckých organizací začali pořádat manifestace proti vládní penzijní reformě. Od té vláda po masových demonstracích ustoupila, ale protesty pokračují. Jejich cílem je kromě odstoupení vlády i nezávislé vyšetření smrti demonstrantů. Podle Meziamerického soudu pro lidská práva (CIDH) zemřelo za tři měsíce při protestech v Nikaragui 264 lidí, podle nikaragujského sdružení pro lidská práva je obětí 351.

 

Autor: ČTK  Foto: screenshot youtube.com, demonstrace v Managui

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář