Ruská tajná služba znovu udeřila na jehovisty, nyní na Krymu

Moskva – Agenti ruské tajné služby FSB provedli v noci na dnešek domovní prohlídky v desítkách domů a bytů ve městě Džankoj na severu anektovaného poloostrova Krym. Prohlídky se podle ruských médií uskutečnily u nejméně třech desítek podezřelých z členství v náboženské společnosti Svědkové Jehovovi, která je v Rusku považována za extremistickou organizaci. Loni její působení ruské úřady zakázaly.

Agenti FSB mimo jiné zatkli Sergeje Filatova, který stál v čele místní obce jehovistů, oficiálně existující v letech 2015 až 2017, uvedl server Krym.Realii. Dodal, že místní ruská televize Vesti Krym označila akci za nejmohutnější zátah na extremisty na poloostrově. Místní jehovisté prý byli koordinováni z centra v ukrajinském Charkově, a to prý naznačuje, že „možná byli nějak propojeni s ukrajinskými tajnými službami“. Při prohlídce u jejich vedoucího se našla „extremistická literatura“ a příručky pro verbování nových členů.

Tento týden ruské úřady zadržely 16 jehovistů v Novosibirsku, připomněl server Newsru.com.

Svědkové Jehovovi mají v Rusku přibližně 175.000 členů. Hnutí založené v roce 1873 ve Spojených státech kazatelem Charlesem Russelem se hlásí ke křesťanství. Pod názvem Svědkové Jehovovi působí od roku 1931. V Rusku organizace oficiálně vyvíjela činnost od roku 1991. Ruský nejvyšší soud ji ale loni v dubnu ukončil činnost na návrh ministerstva spravedlnosti, které ji v srpnu téhož roku zařadilo na seznam zakázaných organizací, likvidovaných za extremismus.

Organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) letos v červnu ostře kritizovala pronásledování jehovistů v Rusku. „Svědkové Jehovovi pouze poklidně uplatňují své právo na svobodu vyznání,“ zdůraznila Rachel Denberová z HRW a ruské úřady vyzvala, aby „přestaly s náboženským pronásledováním věřících“. Ruská nevládní organizace na ochranu lidských práv Memorial uznala 29 jehovistů za politické vězně.

Rovněž v červnu Rada pro lidská práva působící při ruském prezidentovi požádala generální prokuraturu, aby stíhání jehovistů prověřila. Upozornila současně, že nejvyšší soud rozhodnutím o likvidaci náboženské společnosti jako právnické osoby ji nezakázal jako takovou. Navíc ruská vláda loni v květnu ujistila OSN, že neomezuje právo občanů na svobodu vyznání a že členové likvidované organizace mají možnost nezávisle praktikovat svou víru za podmínky, že nebudou šířit extremistickou literaturu anebo jinak se zúčastnit nezákonné činnosti, připomněl Newsru.com.

Obvinění z extremismu se podle serveru opírá hlavně o to, že skupina věřících se zúčastnila bohoslužeb, společně četla bibli a modlila se, což úřady interpretují jako „pokračování v činnosti extremistické organizace“.

Svědkové Jehovovi argumentují, že svobodně působí ve více než dvou stovkách zemí světa a nikde – s výjimkou Ruska – nejsou obviňováni z extremismu.

Newsru.com připomněl, že pronásledování jehovistů v Rusku, kde se objevily už na konci 19. století, má dlouhou historii: jehovisty posílali do vyhnanství, odsuzovali za protisovětskou propagandu i špionáž. Jako oběti politických represí je rehabilitoval výnos prezidenta Borise Jelcina v roce 1996.

 

Autor: ČTK  Foto: screenshot YouTube, přepad centra Svědků Jehovových tajnou policií v Rusku

3 Komentáře

  1. Magda Hejdánková

    Takhle to vždycky začíná. Jako první se vybere náboženská organizace, která je ostatním protivná a lze předpokládat, že se ve společnosti neprojeví širší solidarita. Po jehovistech mohou skřípnout mormony a velká část společnosti včetně nás křesťanů, řekne – ále, co nám je do nich, stejně jsou to bludaři a jenom otravujou. Pak ale budou následovat další a další, třeba adventisté, nebo baptisté. Vždycky je možno je označit za cizorodé, neruské. Nakonec to může potkat katolíky a protestanty obecně. Cílem je prostě utažení šroubů. Podobný tlak je v orbánovském Maďarsku nebo v Polsku. Nejde o víru, jde o nacionalismus. Starý bonmot o víře v Polsku říká „Czy wierzysz w Boga? Nie wierzcie! Więc dlaczego jesteś katolikiem? Bo jestem Polakiem!“

    Odpověď
  2. Ani ja nesuhlasim, ale na druhej strane bezbreha sloboda bude smerovat podobne ako v USA: https://wave.rozhlas.cz/deti-v-utahu-v-usa-muzou-chodit-do-satanisticke-skolni-druziny-5181486 , http://kristi.blog.pravda.sk/2016/11/26/chram-satana-odhaluje-masivni-sochu-bafometa-v-detroitu . Tak kde je hranica slobody a zvratenosti? V Kristovy a Jeho Svatej vseobecnej (katolickej) Cirkvi, Skrze nu je spravny vyklad Pisma Svateho, ziadna Sola Scriptura… 2.Pt. 1:20-21… Ved uplatnovanim chap Pismo ako chces (Sola Scriptura) vzniklo vela „krestanskych“ siekt, ktore si navzajom odporuju a to aj v zakladnych veciach – presne proti Kristovmu uceniu – „nech su vsetci jedno ako Ja som z Otcom jedno“

    Odpověď
    • Kristus nikdy nepoužíval donucovacie prostriedky. Ak si ľudia dobrovoľne zvolia zlo, majú na to právo. Následky svojho rozhodnutia však raz budú niesť. K tej satanistickej detskej družine, predsa tie deti nikto tam nenúti chodiť. Problém by bol, ak by tam nedobrovoľne alebo násilím nútené museli chodiť. Rodičia sa môžu rozhodnúť či tie deti do takej družiny budú chodiť alebo nie. Inak ja si myslím, že takéto veci sa dejú z toho dôvodu, že kresťanstvo vo veľa prípadoch na plnej čiare zlyhalo. Stačí pripomenúť temný stredovek, násilné kolonizovania a konvertovania, podpora otroctva, využívanie štátnej moci k násiliu voči tým, ktorí sa nechceli cirkvi podriadiť a podobne. A do toho kresťania, ktorí síce hovoria o víťazstve nad hriechom vďaka Kristovi, ale pritom sa často správajú horšie než pohania. Nedivme sa, že ľuďom sa tak dnes protiví kresťanstvo. Môžeme si za to sami!

      Odpověď

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář