Útočníci stříleli z auta do Izraelců na autobusové zastávce. Těhotná žena v ohrožení života

JERUZALÉM – Lékaři jeruzalémské nemocnice Šaarej Cedek přivedli v neděli 9. prosince večer na svět císařským řezem miminko, jehož jednadvacetiletá matka byla postřelena při útoku, který se stal na autobusové zastávce v osadě Ofra na Západním břehu.

Matka byla ve 30. týdnu těhotenství. V noci se podrobila operaci a nyní podle personálu nemocnice „bojuje o život“, stejně jako její dítě. Spolu s matkou byl do nemocnice přivezen i stejně starý muž se středně těžkými zraněními a dva další lidé s lehkými. Dvaadvacetiletý muž se středně těžkými zraněními a dvě šestnáctileté dívky byly z místa útoku převezeny s lehkými zraněními do nemocnice Hadasa. Bezpečnostní kamera zachytila bílý vůz s dvěma pasažéry, jak projíždí kolem zastávky a výstřely z něj, před nimiž se dav na zastávce snaží skrýt. USA útok nazvaly „absolutně nechutným“ a apelovaly na palestinskou samosprávu, aby jej též odsoudila a zastavila platby teroristům. Hamás jej označil za „hrdinský“.

Na nahrávce z bezpečnostní kamery, které útok zachytila, je vidět, jak se bílé auto před autobusovou zastávkou na chvíli zastaví a výstřely z něj pokračují. Pak ale zrychlilo a odjelo, když se k zastávce přibližovali vojáci IDF. Palestinská oficiální agentura Wafa oznámila, že severní výpadovka z města al-Bireh, které leží u Ramalláhu, byla uzavřena v obou směrech, poněvadž IDF pátrá po střelci. Minulý měsíc palestinský terorista zastřelil v dva Izraelce, své spolupracovníky, v průmyslové zóně Barkan. I on je stále na útěku.

„Absolutně nechutné – teroristé napadli skupinu Izraelců slavících Chanuku. Moje myšlenky a modlitby jsou s oběťmi a jejich rodinami. Pane prezidente Abbási, odsoudíte útok tentokrát?“ napsal na svůj Twitter americký zvláštní zmocněnec pro Blízký východ Jason Greenblatt. Vyslankyně do OSN Nikki Haleyová též odsoudila útok a kritizovala palestinskou samosprávu za dolarové „renty“, které Palestincům, jež provedli útoky na Izraelce, vyplácí. Podle zákonů palestinské samosprávy dostávají měsíční renty rodiny palestinských vězňů, kteří jsou v izraelském vězení za útoky vůči Izraelcům, i rodiny, jejichž členové byli při pokusu o útok zabiti.

V Gaze usazený Hamás nazval útok „hrdinským činem“. „Hrdinská operace v Ofře je potvrzením volby našeho lidu a legitimity odporu vůči sionistické okupaci a jejím osadníkům,“ prohlásil na Facebooku Abdelatif al-Qanou, mluvčí za Hamás. „Prokazuje, že jakýkoliv pokus odsoudit palestinský odpor tváří v tvář touze a houževnatosti našeho palestinského lidu selže,“ dodal ještě, ale krátce na to se přestal k provedení útoku hlásit. Dodal jen, že střelba „je zprávou, že naši lidé budou pokračovat v boji a povstání, dokud nezískají všechna svá ukradená práva“.

 

Zdroj: ztis.cz  Foto: Wikimedia Commons – Osada Ofra na Západním břehu v roce 2014. Ilustrační foto.

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář