Vatikánský astronom reaguje na tvrzení, že Boží existence nemůže být prokázána

Vatikán – Zatímco věda nemůže s určitostí dokázat Boží existenci, může poukazovat na existenci vyšší bytosti, tvrdí vědec.

David Brown, astronom vatikánské observatoře, která patří Americké astronomické společnosti, poskytll rozhovor americkému jezuitskému časopisu.

Na dotaz, jak reaguje na tvrzení, že věda nemůže dokázat Boží existenci, Brown odpověděl, že vědecké metody nemohou dokázat vše. „Musíme si uvědomit, že věda má metody schopné zkoumat a studovat jednu část reality našeho vesmíru. Avšak přes velmi přesné metody nemůže v žádném případě být konečnou odpovědí na všechno,“ cituje Browna The Christian Post.

„… vědecké metody neumožňují dokázat ve smyslu matematického důkazu existenci Boha způsobem, jakým dokážeme demonstrovat věci z empirického hlediska, ačkoli to, co věda odhaluje, je pro mne neskutečná krása naznačující Boží existenci.“

Brown dodal, že věří, že Bible „není napsána jako vědecká kniha s přesným jazykem a metodami a výsledky.“ „Bible je inspirované Slovo Boží, ale napsané lidskými bytostmi, omezenými tím, co věděli o světě, když psali,“ pokračoval Brown.

„Neměli otevřeno tajemství vesmíru v jeho úplnosti. Bůh jim odhalil hlavně Boží plán spasení.“

Začátkem tohoto roku jedenáctiletý William Maillis, absolvent St. Petersburg College na Floridě, dva roky poté, co dokončil střední školu, řekl, že chce stát se astrofyzikem a dokázat, že Bůh existuje. „Chci prokázat prostřednictvím vědy, že Bůh existuje,“ řekl Maillis v rozhovoru z července pro The Tampa Bay Times. „Věda je nástroj, který vysvětluje svět. Věda nevyvrací Boha.“

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Rádi byste nám pomohli pokračovat v této misi a měli tak možnost se na ní spolu s námi. 

 

-mn- Datum: 19.7.2019  Foto: Pixabay – ilustrační

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář