Pastor Brunson i po zkušenosti s dvouletým vězněním touží po návratu do Turecka

Strávil dva roky v tureckém vězení, přesto však pastor Andrew Brunson doufá, že se do země jednou bude moct vrátit.

Na setkání v Kapitolu pastor poděkoval Americké komisi pro náboženskou svobodu (USCIRF) za neúnavnou snahu o zajištění jeho propuštění. Uvedl, že pro něj bylo velmi povzbudivé, když ve vězení slyšel, že na něj americká vláda nezapomněla. „Nevím, kolik jiných zemí klade takový důraz na náboženskou svobodu, nejen ve své vlastní zemi, ale snaží se ji šířit i po celém světě. Myslím, že to je něco velmi vzácného, velmi obdivuhodného,“ podotkl Brunson.

Pastorova manželka Noreen se k díkům připojila. „Jsme si vědomi toho, že ne všechny příběhy končí jako ten náš, proto prosím pokračujte ve své práci,“ uvedla. „Myslím, že turecké církvi budou přibývat těžkosti,“ doplnil Brunson. „Už teď přicházejí další omezení. Mnoho misionářů bylo ze země deportováno,“ uvedl. Podle Brunsona jeho vlastní příběh v tureckých médiích vrhl špatné světlo na místní křesťany – uvádělo se například, že křesťané podporují teroristické skupiny a snaží se o rozkol v zemi.

Opozici však v Turecku nečelí pouze křesťané, s problémy se potýká například i islámské hnutí Fethullah Gülen inspirováno stejnojmenným tureckým imámem od roku 1999 žijícím ve Spojených státech. Brunson často sdílel cely s lidmi obviněnými z účasti v tomto hnutí. Podle něj byli nevinní a nezapojovali se do žádné činnosti, která by podkopávala stát. „Mám mnoho přátel v tureckém vězení, kteří by tam neměli být. Mnoho rodin bylo zničeno,“ zdůraznil proto pastor.

Navzdory svým zkušenostem Brunson nadále trvá na tom, že miluje obyvatele Turecka, ke kterým ho Bůh před 25 lety poslal. „Pokud bychom mohli, vrátili bychom se tam, ale USCIRF by byla pravděpodobně proti,“ řekl se smíchem. „Doufáme, že jednoho dne se podmínky zlepší natolik, abychom se tam mohli vrátit,“ dodal.

Místopředsedkyně Komise Gayle Manchin v rozhovoru pro The Christian Post uvedla, že nadšení z Brunsonova propuštění provázely obavy. V minulosti totiž byly podobné naděje mnohokrát zklamány. „Když se konečně dostal na svobodu, všichni zadržovali dech, dokud doopravdy neseděl v letadle,“ vysvětlila. Manchin zdůraznila, že náboženská svoboda je důležité americké právo i pro ty, kteří se k žádnému náboženství nehlásí. „Těmto lidem bych řekla, že žijí v zemi, kde nemusí praktikovat žádné náboženství a mohou o tom hlasitě mluvit. Je mnoho zemí, kde lidé takové právo nemají,“ uvedla v odpovědi na otázku, jak USCIRF plánuje nadále působit v zemi, kde roste počet lidí, kteří se s žádným náboženstvím neidentifikují.

Brunson byl propuštěn loni v říjnu a po svém návratu do Spojených států navštívil prezidenta Trumpa, za kterého se při setkání osobně pomodlil. Nyní pracuje na knize, ve které popíše své zážitky z vězení, kam byl umístěn kvůli údajné podpoře teroristických organizací a protistátní činnosti.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Rádi byste nám pomohli pokračovat v této misi a měli tak možnost se na ní spolu s námi podílet?

 

Kristýna Gillíková  Zdroj: The Christian Post  Foto:  Facebook

Tags: ,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář