Noc kostelů bude letos 24. května, loni přišlo půl milionu lidí

Praha – Noc kostelů, která se těší velkému zájmu nejen věřících, se letos uskuteční v pátek 24. května. Uvádí to web České biskupské konference. V loňském roce, kdy se konal jubilejní desátý ročník, se v ČR do Noci kostelů zapojilo 1515 kostelů a modliteben, do kterých přišlo bezmála půl milionu návštěvníků. Připraveno bylo více než 7500 programů pro všechny skupiny návštěvníků.

Pražská arcidiecéze například uvádí, že se v jejím regionu zapojí přes 300 kostelů. Připravuje informační brožuru či kartu, na které můžou návštěvníci sbírat razítka z jednotlivých objektů. Ostravsko-opavská diecéze vydá Poutnické noviny, olomoucká arcidiecéze bude mít pro zájemce poutnický pas pro město Olomouc a pro město Prostějov a pro Zlín a okolí.

Tamní novinkou bude poutní cesta po kostelech arcibiskupa Rudolfa Jana, jehož výročí se letos slaví. Povede po kostelech, které arcibiskup založil, obnovil, opravil nebo má nějakou jinou spojitost s jeho osobou. Poutnické pasy chystá většina českých a moravských diecézí.

Noc kostelů je i pro nejširší veřejnost příležitostí poznat kulturní hodnotu kostelů, ale také se seznámit s křesťanstvím prostřednictvím hudby, výtvarného umění, divadelního představení, rozhovoru či setkání. Na příchozí vždy čekají komentované prohlídky jindy nedostupných památek v nezvyklou dobu, koncerty, divadelní představení, výstavy či workshopy. Lidé se mohou podívat do sakristií, klášterních zahrad, zvonic a krypt, vystoupat do věží nebo si zkusit zahrát na varhany.

Noc kostelů se těší velké oblibě a kromě ČR a Rakouska, kde tato myšlenka v roce 2005 vznikla, se koná také na Slovensku, v Estonsku a v roce 2016 se k ní připojilo Švýcarsko.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Rádi byste nám pomohli pokračovat v této misi a měli tak možnost se na ní spolu s námi podílet?

 

Autor: ČTK  Foto: nockostelu.cz

Tags:

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář