Kardinálové vyzvali k trestání biskupů, kteří kryjí zneužívání

Vatikán – Kardinálové, kteří se ve Vatikánu účastní historického summitu k sexuálnímu zneužívání dětí duchovními, dnes vyzvali k zavedení nové kultury odpovědnosti v římskokatolické církvi. Nový přístup má vést k trestání biskupů a církevních hodnostářů, kteří nechrání své svěřence před sexuálními predátory z řad kněží, informovala agentura AP.

Chicagský kardinál Blase Cupich řekl, že je potřeba zavést nové právní procedury a že na každém kroku vyšetřování a trestání katolických hodnostářů, kteří zneužívání kryjí, se musejí podílet i světští experti. Je třeba mít jasné postupy vedoucí k tomu, že církevní hodnostáři budou zbaveni úřadu, jestliže se proviní závažnou nedbalostí při řešení případů zneužívání.

„Matky a otcové nás volají ke skládání účtů, protože zkrátka nedokážou pochopit, jak jsme my jako biskupové a představení církve často zavírali oči nad rozsahem a škodami způsobenými sexuálním zneužíváním nezletilců,“ poznamenal Cupich.

Kardinál z indické Bombaje Oswald Gracias zdůraznil, že biskupové na sebe musejí vzít díl odpovědnosti a spolupracovat na řešení problému. Žádný biskup totiž podle něj nedokáže problém řešit sám, jde o problém celé církve.

„Žádný biskup nemůže tvrdit, že problém zneužívání dětí v církvi se ho netýká. Každý z nás je zodpovědný za celou církev,“ citovala Graciase agentura APA. Skutečnost, že Gracias dostal slovo v hlavním čase, narazila na kritiku, neboť zrovna katolická církev v Indii není známá svým aktivním bojem proti sexuálnímu zneužívání.

„Proč bylo Graciasovi umožněno hovořit na papežském summitu? On je ztělesněním nedostatku zodpovědnosti církevních vůdců, zvláště v rozvojových zemích,“ uvedla Anne Barrettová Doyleová z internetové skupiny BishopAccountability, která sleduje skandály kolem zneužívání.

Podle agentury AP se však zdá, že Vatikán za řečníky vybral právě ty kardinály, jejichž národní církve skandálu otevřeně nečelily. Jako příklad agentura uvádí i čtvrteční proslov filipínského kardinála Luise Antonia Tagleho. Podle skupiny BishopAccountability přitom na Filipínách nebyly hlášeny žádné případy zneužívání a stíhání kněží, což podle Barrettové Doyleové očividně neodpovídá realitě.

Tagle ve svém projevu připustil, že biskupové svým obětem způsobili rány. Citoval přitom i z knihy Tomáše Halíka Dotkni se ran, když hovořil o tom, že kdo zavírá oči před ranami našeho světa, nemá právo vyznávat svého Boha.

Hlavy národních biskupských konferencí z celého světa se dnes zabývají konkrétně tématem povinnosti skládání účtů za prohřešky. Papež František, který čtyřdennímu zasedání předsedá, už ve čtvrtek, první den summitu, mimo jiné navrhl sestavit rukověť, jak v případech sexuálního zneužívání postupovat.

Kolumbijský kardinál Rubén Salazar Gómez už ve čtvrtek na setkání kolegy biskupy varoval, že by je mohlo čekat i vězení za skrývání zločinů, pokud nebudou náležitě reagovat na případy sexuálního zneužívání duchovními, uvedla agentury AP.

Bogotský arcibiskup podle AP ve svém pozoruhodném proslovu rovněž mimo jiné odmítl praxi finančních vyrovnání mezi katolickou církví a oběťmi zneužívání jakožto pokus „koupit si jejich mlčenlivost“.

Papež František ve čtvrtek zdůraznil nutnost konkrétních opatření a podle agentury DPA překvapivě předložil i své vlastní návrhy. Podle papeže má být mimo jiné zaveden standardizovaný postup, je-li obviněn biskup, či usnadněn přístup světských odborníků k vyšetřování případů sexuálního zneužívání.

Závazné závěry nebo závěrečný dokument však z konference se zhruba 190 účastníky vzejít nemají. Papež by měl v neděli, poslední den zasedání, jen pronést závěrečnou promluvu.

České katolíky na summitu zastupuje předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Rádi byste nám pomohli pokračovat v této misi a měli tak možnost se na ní spolu s námi podílet?

 

Autor: ČTK  Foto: Wikimedia Commons – Vatikán

Tags: ,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář