České organizace podporující vztahy s Izraelem kritizují závěry ze schůzky mezi českým a palestinským ministrem

PRAHA – Na slova, která uvedl český ministr zahraničí Tomáš Petříček, když se v pondělí setkal se svým palestinským protejškem Rijádem Málikím, reagovaly v pátek 12. června české organizace podporující česko-izraelské vztahy.

„Je zcela legitimní jednat se všemi představiteli regionu Středního východu. Ale je obecně známé, že Palestinská samospráva např. užívá finanční podpory ze zahraničí k vyplácení finanční pomoci rodinám teroristů či k tisku učebnic, šířících nenávist. Proto jsou znepokojující zprávy o obsahu jednání, jak je médiím tlumočil představitel Palestinské samosprávy, který vyjádřil, že údajně byl ubezpečen, že ČR nepřesune své velvyslanectví do Jeruzaléma a dokonce se neobává, že by Česká republika uznala Jeruzalém jako hlavní město Izraele,” napsala ve svém prohlášení Aliance pro Izrael, která sdružuje celou řadu organizací, jako např. ICEJ, Centrum Sion, Keren Kajemet le-Jisrael (KKL), Bnai Brith nebo Institu Williama Wilberforce.

České organizace sdružené v Alianci pro Izrael (API) ve svém prohlášení připomněly, že Česká republika již na různých úrovních Jeruzalém jako hlavní město Státu Izrael uznala, mj. usnesením Poslanecké sněmovny v květnu 2017.

„Přesunutí svého velvyslanectví do Jeruzaléma, Česká republika vyjádřila jako krok, který je plánován do budoucna, zatímco jako symbolické gesto související s tím, že Jeruzalém považuje za hlavní město Izraele, zde koncem listopadu za účasti prezidenta republiky, předsedy Poslanecké sněmovny i členů vlády otevřela Český dům. Předpokládáme, že se jedná o jednostrannou interpretaci obsahu jednání a pevně věříme, že ministr zahraničí p. Petříček svůj protějšek informoval o postojích a pozici České republiky,” píše se v něm.

Český prezident Miloš Zeman je velmi vokálním přítelem Izraele a zastáncem přesunu českého velvyslanectví do Jeruzaléma. Otevření Českého domu a znovuotevření honorárního konzulátu tamtéž mělo být podle hlavy státu jen „prvními kroky“ k přesunutí celé ambasády. Zeman to sdělil na oslavě 70. výročí založení státu Izrael, která se konala na pražském Hradě loni v dubnu.

Oproti tomu česká vláda v čele s premiérem Babišem soustavně ukazuje, že takové ambice nemá. Premiér Babiš letos v únoru v Izraeli pronesl, že nemá v plánu jakkoli současný stav věcí měnit. Rovněž bývalý ministr obrany Sobotkovy vlády, ministr zahraničí Babišovy vlády a současný velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický v souvislosti s přesunem ambasády loni v květnu českým médiím řekl, že „je zapotřebí situaci vyhodnotit v kontextu“ – čili nespěchat.

 

Zdroj: Ztis.cz  Datum: 17. července 2019  Foto: MZV: Ministři Málikí a Petříček před Černínským palácem v Praze.

Tags: ,,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář