Začala rozsáhlá turecká invaze do Sýrie. Křesťané se obávají krveprolití

Ankara – Turecko a USA dosáhly v srpnu předběžné dohody o zřízení více než 500 kilometrů dlouhé nárazníkové zóny v severní Sýrii. Od té doby provedly USA a Turecko řadu společných kontrolních letů za syrskou stranu hranice, ale spojenci NATO se dosud nedohodli na hloubce bezpečnostní zóny a kdo by ji měl ovládat.

Erdogan již dříve uvedl, že pokud by se požadavky Turecka týkající se hraničního pásma nesplnily, napadl by Sýrii. „V současné době nemáme jinou možnost, než pokračovat v naší vlastní cestě,“ řekl podle CBN Erdogan v televizním projevu.

„Vyzkoušeli jsme všechny cesty. Byli jsme velmi trpěliví,“ řekl. „Nemůžeme si dovolit ztratit jediný den,“ dodal turecký prezident.

Podle tureckého plánu přemístí Erdogan 2 miliony syrských uprchlíků do bezpečné zóny a vytlačí z oblasti kurdské milice (YPG). Ankara považuje kurdské bojovníky za teroristy, ale USA je vnímá jako spojence, kteří bojovali proti ISIS spolu s americkými vojáky.

Erdoganovy hrozby vytlačení Kurdů ze zóny jsou hlavním jádrem sporu mezi Ankarou a Washingtonem. USA souhlasily s bezpečnou zónou, aby řešila obavy Turecka a zároveň chránila své kurdské spojence v Sýrii.

Křesťané se bojí krveprolití

Někteří se obávají turecké invaze, která by mohla znamenat pro tisíce lidí krveprolití v regionu, kde je více než 100 000 syrských křesťanů, kteří žijí v severovýchodní Sýrii, varuje CBN ve svém článku.

Mnoho křesťanů se obává, že Erdogan dokončí genocidu, kterou začal Islámský stát. Kromě toho přesun milionů sunnitských uprchlíků do tradičně kurdské oblasti má potenciál dramaticky změnit demografickou rovnováhu v regionu.

Přesto by se Erdogan měl obávat politických důsledků ve Washingtonu, kde mnozí požadovali sankce pro Ankaru za červencový nákup ruských raketových obranných systémů S-400.

Rozšíření vojenské přítomnosti Turecka v Sýrii zvýší její geopolitický vliv mezi USA, Ruskem a Íránem, což by mu umožňovalo mít vliv na utváření budoucnosti Sýrie. Kroky Turecka se shodují s přesvědčením ministra zahraničí Mevluta Cavusoglu, že Ankara by měla být „silná jak u stolu, tak v terénu“.

-mn-  Datum: 9. října 2019  Foto: Wikimedia Commons – turecký prezident Erdogan

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář