Duka se setkal s polským ministrem, ten mu poděkoval za podporu Jendraszewského

Kardinál Dominik Duka se v rámci setkání ministrů zahraničních věcí V4 v pondělí v Praze setkal s Jackem Staputowiczem. V společné debatě se shodli na potřebě chránit náboženské hodnoty.

„Během setkání ministrů zahraničí V4, které dnes probíhá v Praze, mě požádal o setkání polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz. Poděkoval za podporu krakovského arcibiskupa Jendraszewského. Shodli jsme se na společném úsilí o ochranu křesťanských hodnot a náboženské svobody,“ informuje na Twitteru kardinál Duka.

Kauza Marka Jendraszewského

Krakovský arcibiskup Marek Jendraszewský od srpna čelí kritice po svém kázání namířeném proti sexuálním menšinám. Hlava české katolické církve, kardinál Dominik Duka, se tehdy vyjádřil na podporu krakovského preláta.

Jendraszewski v kázání prohlásil, že „po naší zemi už nekráčí rudý mor, ale objevil se nový, neomarxistický, který si přeje ovládnout naše duše, srdce a mysl – ne rudý, ale duhový“.

Arcibiskupa za tato slova kritizovala polská levice, liberálové a homosexuálové, a to i kvůli červencovému útoku extremistů na pochod za práva sexuálních menšin v Bialystoku. Před arcibiskupovým sídlem v Krakově mlčky demonstrovali homosexuálové s transparenty mimo jiné s nápisy „Nejsem mor“ a „Nevydáš křivého svědectví proti bližnímu svému“.

Arcibiskupova slova šokovala i některé duchovní, s nimiž Pawel Gužyňski spustil „katolický maratón psaní dopisů“ s výzvou, aby Jendraszewski „čestně rezignoval“.

Za arcibiskupa se postavil primas polské katolické církve a následně i jeho český protějšek. Podle Dukova vyjádření list zdůraznil varování, že „témata ideologie LGBT“ (zkratka pro lesby, gaye, bisexuály a transgenderové osoby) se rozšiřují o „ateistickou a satanistickou agendu“.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Rádi byste nám pomohli pokračovat v této misi a měli tak možnost se na ní spolu s námi. 

 

-mn-  Datum: 4. prosince 2019  Foto: Twitter – kardinál Duka a polský ministr

Tags: ,,,,

1 Komentář

  1. Podotýkám, že se členem Trikolory stal gen. Kostelka, který zastával funkci ministra národní obrany. V rozhovoru se pochvalně zmínil o postojích kardinála Duky.

    Odpověď

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář