Pražský arcibiskup předal palladium zpět do Staré Boleslavi

Praha – Palladium země české se v úterý vydala z Prahy na cestu zpět do Staré Boleslavi, kde je tento mariánský reliéf trvale umístěn. Vyobrazení Panny Marie s Ježíškem je staletí stará destička, jejíž historie sahá až ke sv. Václavu a jeho babičce sv. Ludmile. Národní kulturní památka byla po dobu rekonstrukce staroboleslavské baziliky dočasně v sídle pražského arcibiskupa.

Kardinál Dominik Duka dnes palladium předá proboštovi staroboleslavské kapituly sv. Kosmy a Damiána Liboru Bulínovi. Duka také jmenoval Bulína strážcem Palladia země české a dnes mu předá i jmenovací dekret.

Obrázek, který podle legendy darovala svatému Václavu jeho babička svatá Ludmila, se dosud vystavoval jen výjimečně o velkých svátcích. Od nového roku bude vystaven v boční kapli mariánské baziliky vedle oltáře. S ohledem na cenu palladia, které je svým významem srovnáváno s korunovačními klenoty, bude kaple zabezpečena, a přístupná tak bude jen s průvodcem.

Palladium je spojováno se sv. Metodějem, který jej podle tradice věnoval při křtu svaté Ludmile, a proto se významem srovnává s korunovačními klenoty. Po smrti Ludmily obrázek zdědil sv. Václav, který jej nosil až do svého skonu. Po jeho smrti se obraz na mnoho let ztratil. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie vznikla na místě, kde byl podle legendy obraz znovunalezen ve 12. století. Za husitských válek byl reliéf roztaven a v první polovině 15. století ho nejspíše z dochované hmoty opět odlil neznámý umělec.

Na konci třicetileté války se ho zmocnili Švédové. Darovali ho do Vídně, odkud byl roku 1650 v triumfálním průvodu přenesen do Prahy a odtud pak definitivně do Staré Boleslavi. Baziliku opouští jen výjimečně. V roce 2015 se stal národní kulturní památkou.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Rádi byste nám pomohli pokračovat v této misi a měli tak možnost se na ní spolu s námi. 

 

Autor: ČTK  Datum: 17. prosince 2019  Foto: Wikimedia Commons – kardinál Duka

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář