Kardinál Marx nebude kandidovat na předsednictví biskupské konference

Berlín – Německá biskupská konference si začátkem března bude hledat nové vedení. Její dosavadní předseda, kard. Reinhard Marx, v úterý oznámil, že již nebude kandidovat na druhé volební období.

dopise adresovaném německým biskupům vysvětluje, že nejde o spontánní rozhodnutí, nýbrž naopak o krok, který zvažuje již delší dobu, a to z věkových důvodů. „Myslím, že by měla přijít na řadu mladší generace. A možná bude také dobré, když v tomto úřadě častěji nastane změna“, píše mnichovsko-freisingský arcibiskup.

Kardinál Marx ubezpečuje, že bude v německé biskupské konferenci nadále aktivně spolupracovat, a to zejména na synodální cestě, která, jak říká, měla dobrý start. Zároveň se chce více věnovat své diecézi, v níž letos začíná rozsáhlý strategický proces. Kromě toho na přání papeže Františka pracuje v Radě kardinálů, která připravuje reformu římské kurie, a jako odborník na sociální nauku církve řídí vatikánskou Ekonomickou radu.

Mnichovský arcibiskup nastoupil do čela biskupské konference, která sdružuje 69 německých biskupů ze 27 diecézí, v roce 2014. Jeho zástupcem je osnabrücký biskup Franz-Josef Bode. Jarní plenární zasedání německých biskupů se uskuteční ve dnech 2.-5. března v Mohuči a, jak bylo naznačeno, zvolí nového předsedu.

 

Autor: Vatikánský rozhlas  Datum: 12. únor 2020  Foto: Wikimedia Commons – kardinál Marx

Tags: ,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář