Papež jmenoval studijní komisi pro ženský diakonát, udělení nepovede ke kněžskému svěcení žen

Vatikán – Tiskové středisko Svatého stolce ve středu oznámilo, že papež jmenoval novou studijní komisi pro ženský diakonát. Rozhodl o tom během nedávné audience prefekta Kongregace pro nauku víry, kardinála Luis Francisco Ladarii Ferrera.

Dvanáctičlenné komisi předsedá kardinál Giuseppe Petrocchi, arcibiskup Aquily, a jejím sekretářem je člen zmíněné kongregace Denis Dupont Fauville. Dalších deset členů komise tvoří pět mužů a pět žen, vyučujících různým disciplínám z oblasti teologie či historie. Jsou ze sedmi zemí. Po dvou z USA, Itálie a Švýcarska, a po jednom z Ukrajiny, Španělska, Francie a Velké Británie, uvádí vatikánské tiskové sdělení.

Vatikánský rozhlas upozorňuje, že jáhenství neboli diakonát nepatří do služebného kněžství (svěcení kněžské a biskupské), a proto studium možnosti jeho udělení ženám není vývojový předstupeň pro kněžské svěcení žen, jak by si mohli s nadějemi či obavami myslet příslušníci levé či pravé strany názorového spektra. Jáhenství spadá do takzvaného všeobecného kněžství, které je vlastní všem pokřtěným.

Katolická církev nebude měnit svou pozici ke svěcení žen

Prefekt Kongregace pro nauku víry, arcibiskup Ladaria, zveřejnil v říjnu 2018 ve vydání deníku OsservatoreRomano text, ve kterém potvrzuje nezměněný postoj katolické církve k otázce kněžského svěcení žen. „Církev vždy vnímala závaznost Pánova rozhodnutí, které vylučuje, aby služebné kněžství bylo platně uděleno ženám,“ píše arcibiskup Ladaria.

Prefekt Kongregace pro nauku víry připomíná, že diskusi na toto téma uzavřel jednou pro vždy Jan Pavel II. v roce 1994 v listu Ordinatio sacerdotalis, který reagoval na svolení ke svěcení žen v Anglikánském společenství. „S cílem rozptýlit jakoukoli pochybnost v této velmi důležité otázce, jež se dotýká samotného božského ustanovení církve“ a „mocí mé služby upevňovat bratry ve víře (srov. Lk 22,32) potvrzuji, že církev nemá pravomoc udělovat ženám kněžské svěcení.

„V tomto světle vzbuzuje vážné znepokojení skutečnost, že v některých zemích se ještě pozvedají hlasy zpochybňující definitivnost tohoto učení,“ vysvětluje arcibiskup Ladaria důvod, který jej vedl k sepsání textu. „Na podporu toho, že nejde o definitivu se argumentuje tím, že nebylo vyhlášeno ex cathedra a že tedy může být změněno pozdějším rozhodnutím budoucího papeže nebo koncilu. Rozséváním těchto pochybností se vytváří vážný zmatek mezi věřícími, nejen ohledně svátosti kněžského svěcení jako součásti božského ustanovení církve, ale také ohledně řádného magistéria, které může neomylným způsobem předkládat katolické učení,“ píše prefekt Kongragace pro nauku víry.

 

 

Autor: Vatikánský rozhlas   Datum: 9. dubna 2020  Foto: Wikimedia Commons – papež

Tags: ,,,

1 Komentář

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář