Finišují práce na mariánském sloupu v Praze

Praha – Díky pandemii se urychlují práce na replice mariánského sloupu. Dílo, které rozdělilo určitou část společnosti i věřící, má v srpnu požehnat kardinál Duka.

„Právě umisťujeme podstavec – včetně soklu a římsy – pod vlastní dřík mariánského sloupu. Na ten bude v nejbližší době šestimetrový dřík usazen, stejně jako hlavice a socha Panny Marie,“ uvedl pro stránku ČBK Petr Řehoř.

K dokončení díla podle něj už nyní stačí jen sundat sochu Panny Marie z Týnského chrámu a umístit ji na původní místo. „Socha je plně připravena k návratu na sloup. Už brzy si ji tu budou moci turisté prohlédnout,“ poznamenal. ČTK informuje, že Váňa a jeho tým na vztyčení sloupu pracovali od rána, sochu s hlavicí na vrcholek dříku umístili před 16:00.

Práce na obnově sloupu urychlila podle Petra Řehoře pandemie COVID-19, v jejímž důsledku se na Staroměstském náměstí nekonaly velikonoční trhy a bude brzy dokončena, aby ji 15. srpna mohl požehnat kardinál Dominik Duka.

Symbol smíření nebo rozdělení?

 Po celé republice stojí mariánské sloupy bez toho, aby proti nim někdo demonstroval, ale snahu o obnovu této repliky ze 17. století provázejí argumentační zápasy. Kardinál Duka koncem ledna vyjádřil naději, že by se sloup mohl stát symbolem smíření.

„Chtěl bych vyjádřit poděkování zastupitelstvu pražského magistrátu k jeho rozhodnutí. Tento mariánský sloup bude vyzdvižen jako symbol smíření a ekumenické spolupráce křesťanských církví v ČR,“ uvedl tehdy na sociální síti kardinál.

Spor o repliku ilustruje událost, když Duka odmítl pokračovat v rozhovoru s emeritním předsedou Ekumenické rady církví Pavlem Černým a ze studia Českého rozhlasu odešel, když Černý popisoval symboliku, vyobrazenou na původní památce, která byla stržena davem v roce 1918.

„Dárek ke 400. výročí bitvy na Bílé Hoře a k 350. výročí úmrtí evropského exulanta J. A. Komenského,“ komentoval v lednu Černý rozhodnutí Prahy povolit stavbu na místě, kde byla popravena česká protestantská šlechta.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

 

-red-  Datum: 4. června 2020  Foto:  Facebook – Cirkev.cz

 

Tags: ,,,

1 Komentář

  1. Je zajímavé, že magistrát 10x rozhodl proti a jednou pro – a platí pro. Představuji si hokejový zápas, který by skončil 10:1 a vítězem by bylo mužstvo, které dalo jeden gól. Třeba se při při dalším hlasování prosadí stržení té habsburské provokace.

    Odpověď

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář