V Nigérii umírají tisíce křesťanů. Zpráva varuje před genocidou

Nová zpráva britského parlamentu varuje před procesem, který může vést ke genocidě. V této nejlidnatější africké zemi bylo v posledních letech zabito tisíce křesťanů.

Dokument parlamentní skupiny pro mezinárodní svobodu náboženského vyznání nebo přesvědčení (APPG-FoRB) popisuje stupňující se násilí v centrální části Nigérie, kde se na křesťanské zemědělské komunity zaměřují ozbrojení etničtí pastevci Fulani.

Zpráva podle Christian Today varuje, že „násilí si vyžádalo životy tisíců lidí a vedlo k vysídlení stovky tisíc dalších“.

„Násilí způsobilo nevýslovnou lidskou a ekonomickou devastaci a zvýšilo stávající etnické a náboženské napětí,“ píše se dále.

Nepokoje jsou připisovány řadě faktorů, včetně bojů kvůli přírodním zdrojům a šíření extremistické ideologie v zemi, ale zpráva rovněž obviňuje nigerijskou vládu, že přiměřeně nereagovala na způsobenou situaci.

Dokument se také věnuje mladé křesťanské školačce Leah Sharibu, která byla unesena před dvěma lety a je vězněna pro odmítnutí konverze k islámu. Dále popisuje útoky na křesťany ze strany extrémistů patřící k Boko Haram a západoafrické frakci Islámského státu.

„Křesťané jsou nemilosrdně zabíjeni, zejména kvůli své víře,“ varuje zpráva. „Nepochybně se však oběťmi této kruté islámské náboženské ideologie mohou stát i mírumilovní muslimové.“

Autoři reportu vyzývají mezinárodní společenství, aby přijalo opatření k zastavení násilí a předvedení pachatelů před soud. Předseda APPG-FoRB Jim Shannon nabádá britskou vládu, aby učinila zamezení pronásledování křesťanů svou prioritou.

„Vyzýváme vládu Spojeného království a Nigérie, aby učinily vše, co je v jejich silách, aby ukončily toto násilí a postavily pachatele před soud.“

Mervyn Thomas z Christian Solidarity Worldwide zprávu uvítal s tím, že upozornil na „hroznou situaci zranitelných etnických a náboženských komunit“ v centrální Nigérii.

„Téměř denně dostáváme zprávy s podrobnostmi o nejděsivějším násilí na nevinných civilistech, a přesto dotyčné vlády nenaplnily svou odpovědnost za ochranu těch nejzranitelnějších,“ zkonstatoval ve zprávě.

„Doufáme, že tato zpráva poslouží jako budíček a upozorní vládu Spojeného království a další na potřebu rychlých a konkrétních opatření k ukončení této hrozivé krize lidských práv,“ dodal ředitel křesťanské organizace.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

 

-red-  Datum: 20. června 2020  Foto: Wikimedia Commons – ilustrační

Tags: ,,,

1 Komentář

  1. Je to pravá tvář toho, co svět nechce vidět a čeho je více či měně vlastně i součástí. Jsou věci, které bijí do očí a jsou věci skryté, ale jejich původ je stejný.

    Odpověď

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář