Papež vyzval k solidaritě v pandemii i ke sdílení vakcín

Vatikán – Papežově tradičnímu poselství Městu a světu (Urbi et orbi) dnes dominovalo téma sociálních a ekonomických dopadů pandemie covidu-19. Papež František mimo jiné vyzval země, aby sdílely vakcínu proti této nemoci, informovala agentura Reuters.

„V této historické chvíli, poznamenané ekologickou krizí a vážnou hospodářskou a sociální nerovnováhou zhoršenou pandemií, je více než kdy jindy důležité, abychom se k sobě chovali jako bratři a sestry,“ vyzval svět papež.

Apeloval také na mezinárodní spolupráci politických a vládních představitelů s cílem zajistit všem přístup k vakcíně a k léčbě. „Tváří v tvář výzvě, která nezná hranic, nesmíme stavět zdi. Všichni jsme na jedné lodi,“ řekl papež.

Pontifex dnešní poselství pronesl uvnitř Apoštolského paláce jen před několika málo věřícími, kteří měli roušky a dodržovali bezpečný odstup. Akt byl přenášen v přímém přenosu.

Obvykle papež poselství Urbi et orbi přednáší z balkonu Svatopetrské baziliky před davy věřících, kteří bývají shromážděni na Svatopetrském náměstí. V Itálii ale platí od Štědrého dne přísná opatření proti šíření koronaviru, lidé smějí ven jen v nejnutnějších případech, zavřeny jsou restaurace a většina obchodů a v noci platí zákaz vycházení. Kvůli tomu se také půlnoční mše ve čtvrtek o několik hodin posunuly. I papež ji ve Svatopetrském chrámu sloužil dříve.

Papež v dnešním poselství opět vzpomněl na oběti ozbrojených konfliktů a přírodních katastrof. Vyzval znesvářené strany k míru a mimo jiné zmínil v této souvislosti Sýrii, Jemen, Libyi, Nigérii, Kamerun či Náhorní Karabach.

František také apeloval, aby lidé byli štědří a nápomocní těm, kdo jsou v nouzi. Zmínil i potřebu pomoci ženám, které trpí domácím násilím, zejména v těchto časech, kdy se kvůli pandemii vyhlašují rozsáhlé uzávěry.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 25. prosince 2020 Foto: Wikimedia Commons – Vatikán

Tags: ,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář