Oceněná bašta v Čáslavi se díky rekonstrukci otevře veřejnosti

Čáslav (Kutnohorsko) – Bašta u evangelického kostela v Čáslavi na Kutnohorsku se díky nedávné rekonstrukci bude moci otevřít veřejnosti. Evangelický sbor počítá s jejím širokým společenským využitím. Rekonstrukce bašty, která je součástí městského opevnění, zvítězila v krajském kole soutěže Památka roku v kategorii obnova do dvou milionů korun. V druhé kategorii nad dva miliony byla nejúspěšnější oprava Vlašského dvora v Kutné Hoře.

Starostu Vlastislava Málka (Čáslav pro všechny) úspěch v soutěži potěšil. „Pro nás je to dobrá zpráva. Paní farářka je člověk renesančního rozhledu, který využívá farnost k tomu, aby se lidé setkávali. A to nejen farníci,“ řekl Málek ČTK.

Newsletter Křesťan dnes – týdenní přehled nejdůležitějších zpráv

Historická bašta, dotvářející typické panorama města od Podměstského rybníku, byla původně určena jako byt pro kostelníka evangelického sboru. V 90. letech minulého století ji využívali skauti a mládež. Jedním z hlavních důvodů obnovy je její zpřístupnění veřejnosti.

Památka bude nyní využívána pro kulturní a odborné aktivity evangelického sboru v Čáslavi a Dobročinného spolku Marta, který se věnuje podpoře potřebných. Členové získají lepší místo pro své schůzky. Podle farářky Drahomíry Duškové Havlíčkové bude bašta i místem setkávání dětí a mládeže, seniorů a rodin s dětmi. Evangelický sbor nyní vhodné prostory podobné velikosti nemá.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 10. března 2021 Foto: Wikimedia Commons – bašta v Čáslavi

Tags: ,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář