Papež se na Velký pátek modlil před téměř prázdným Svatopetrským náměstím

Vatikán – Papež František se v pátek večer zúčastnil velkopátečních obřadů křížové cesty. Kvůli koronavirové pandemii byla připomínka utrpění a umírání Ježíše Krista na kříži opět přeložena z obvyklého místa konání, kterým bývá od roku 1964 za přítomnosti tisícovek věřících římské Koloseum, na téměř prázdné Svatopetrské náměstí ve Vatikánu. Důležitou roli tu měly děti, které u 14 zastavení křížové cesty četly texty tlumočící jejich obavy a sny. Hlava římskokatolické církve jim odpovídala modlitbami.

Na náměstí se před Svatopetrskou bazilikou kvůli protiepidemickým omezením sešly zhruba jen dvě stovky věřících, jeptišek, kněží a kardinálů. Na začátku modlitby křížové cesty ležel 84letý papež podle tradice na zemi před oltářem ve Svatopetrské bazilice. Děti pak ve svých meditacích na náměstí osvětleném řadou svící ve tvaru kříže hovořily o svých osudech, o koronavirové pandemii, hladu, hádkách rodičů, válce nebo také o mafii.

Kardinál Raniero Cantalamessa podle agentury DPA v kázání hovořil o štěpeních církve, vycházejících z politických ideologií. „Musíme se poučit z příkladu Ježíše a evangelia,“ vyzval kardinál.

Už ve čtvrtek se kvůli pandemii neuskutečnil jeden z tradičních obřadů Zeleného čtvrtka – omývání nohou. V minulých letech se papež vydával do vězení či jiných zařízení, aby tam symbolicky omyl nohy lidem, kteří jsou na okraji společnosti. V neděli papež pronese své tradiční poselství Urbi et orbi (Městu a světu) ve svatopetrském chrámu bez účasti věřících na náměstí.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 3. března 2021 Foto: Wikimedia Commons – papež František

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář