Výstavbu kaple sv. Jana Pavla II. v Loučce podpoří koncert Legendy legendám

Loučka – Výstavbu kaple sv. Jana Pavla II. v Loučce nedaleko Vizovic na Zlínsku podpoří v neděli 7. května koncert Legendy legendám. Zazní nejen písně Jiřího Schelingera nebo Karla Kryla, ale také největší hity současných rockových legend, to vše v akustických verzích, svým kolegům a kamarádům vzdají poctu Láďa Křížek, Tanja, Citron i Aleš Brichta, řekl dnes ČTK pořadatel Josef Kořenek.

Kaple by měla podle iniciátorů její výstavby být poděkováním za záchranu obce na konci druhé světové války. Hrozilo jí vypálení nacisty jako v nedaleké osadě Ploština, Prlově nebo Vařákových pasekách. Vizovické vrchy se na přelomu let 1944 a 1945 staly útočištěm členů partyzánského hnutí, nacisté osady vypálili kvůli spolupráci tamních obyvatel s partyzány. V Loučce shořelo několik hospodářských budov, lidé však nezemřeli. „Za tento zázrak záchrany obce před vypálením chtějí místní obyvatelé po 80 letech poděkovat Pánu Bohu zbudováním kaple s unikátní zvonohrou, která bude zasvěcena sv. Janu Pavlu II,“ uvedli iniciátoři. Vznikl kvůli tomu Spolek pro zbudování kaple v obci Loučka. Náklady na vybudování jsou odhadnuty na 12 milionů korun, postavena bude podle návrhu architekta Josefa Pleskota.

SOUVISEJÍCÍ Do Noci kostelů se poprvé zapojí kostely na Prašivé i v Javorníku na Jesenicku

„Chtěli bychom v srpnu začít stavět, abychom příští rok kapli otevřeli,“ uvedl Kořenek, který je jedním ze zakládajících členů spolku. Je také tajemníkem tradičních Dnů lidí dobré vůle ve Velehradě na Uherskohradišťsku. Základní částka potřebná k vybudování kaple v Loučce podle něj již je, lidé však mohou dále přispívat, například si koupit zvony, na kapli jich bude pět desítek. „Zájem o ně je, snažíme se, aby se zapojili i lidé ze zahraničí,“ uvedl Kořenek.

Stavbu kaple podpoří i nedělní koncert. „Je věnován umělcům, kteří historicky navštívili obec Loučka a již byli povoláni do hudebního nebe. Například Karel Kryl nebo Sváťa Karásek tam koncertovali, Jiří Schelinger se zastavil po cestě do Slavičína a hrál tam fotbal,“ uvedl Kořenek. Zahraje i australská kapela Mixed Up Everything.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 5. května 2023 Foto: Wikimedia Commons – Jan Pavel II.

Tags: ,,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář