Irácký patriarcha apeluje na jednotu uprostřed osvobozovacích bojů v Mosulu

V souvislosti s probíhající ofenzívou mezinárodních sil pod vedením USA s cílem osvobodit irácké město Mosul z rukou tzv. Islámského státu apeloval chaldejský patriarcha Louis Raphael Sako „na klid a jednotu“. Ve své výzvě, kterou zveřejnila agentura AsiaNews, se obrátil na všechny irácké rodiny, zvláště na ty, které pocházejí z Ninive, aby byli zajedno „jako jedna rodina“. Jak dodal, je nutné soustředit se na společné zájmy a naopak „vyhnout se vzájemným obviněním“ a „zastavit egoismus a osobní zájmy“.

Patriarcha Bagdádu také připomněl, že „ve jménu společného dobra v zemi“ třeba „vyrovnat chodníky směrem ke skutečnému společnému usmíření ve znamení lásky, klidu a osvobození všech okupovaných území. Takovým způsobem můžeme my všichni jako Iráčané obnovit důvěru a naději na rychlé řešení … a vytvořit tak občanskou a skutečnou demokracii, která by všechny respektovala v klidu a ohleduplnosti. Toto je jedinou cestou k plné obnově naší země“.

Apel patriarchy Saka se na závěr obrací i na mezinárodní komunitu, aby „podnikla konkrétní iniciativy“, které Iráku a celému regionu přinesou „bezpečnost a klid“.

K bojům v Iráku se vyjádřil i generální sekretář katolické charitní sítě Caritas Internationalis Michel Roy, který řekl, že „je třeba zastavit nálety a bombardování“, abychom nebyli svědky „zničení Mosulu“. Apeloval přitom na světové mocnosti, aby nepřijaly myšlenku tzv. „Čisté války“, ale aby se spolu s odsouzením „terorismu ze strany Daeš“ (ISIS) snažili setkat za jedním stolem.

Vatikánský rozhlas při této příležitosti oslovil i iráckého spisovatele Younisa Tawfik, který pochází přímo z Mosulu. Jak uvedl, mnoho z jeho přátel intelektuálů a křesťanských spisovatelů bylo již před dvěma lety vyhnáno ze svých domovů. Nyní, po dvou letech, bude podle něj mnohem těžší vyhnat ISIS z města.

Iráčan Tawfik prozradil, že momentálně se nedokáže zkontaktovat se svou rodinou, která zůstala v Iráku, ale před nedávnem mu jeho blízcí přiblížili, jakým způsobem jsou tamní křesťané diskriminováni:

„Například moje sestra, která bývá v křesťanské čtvrti, mi vyprávěla, že do domů, z nichž byli vyhnáni křesťané, se nastěhovali rodiny z Islámského státu, žijí tam a teď se nemluví žádnou jinou řečí než arabštinou.“

Irácký spisovatel na závěr vyjádřil i své znepokojení nad budoucností své země i po zničení islamistické skupiny:

„Nyní nevidím ani klidnou, ani prosperující budoucnost: vidím ještě více srážek. Zajisté zde po vyhnání ISIS-u budou další střety mezi Kurdy a centrální vládou, mezi Íránem na jedné straně a Tureckem na druhé … Nevidím klidný konec pro Irák, alespoň ne v nejbližších letech. „

Autor: Vatikánský rozhlas

Foto: Wikipedia

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář