Organizace ICC zveřejnila report o situaci pronásledovaných křesťanů v roce 2023

Washington – Organizace International Christian Concern zveřejnila zprávu o pronásledovaní křesťanů v roce 2023. Zpráva na 88 stranách uvádí země, subjekty/skupiny a jednotlivce, kteří pronásledují, vězní, mučí a vraždí křesťany za praktikování jejich víry.

Odhaduje se, že na celém světě je 200 až 300 milionů pronásledovaných křesťanů, za které ICC bojuje pomocí trojího přístupu – pomoci, obhajoby a osvěty. „V této zprávě odhalujeme zlo pronásledovatelů, abychom probudili Západ a povzbudili zákonodárce, aby zakročili proti těm, kteří vězní, mučí a vraždí jednotlivce pro jejich náboženské přesvědčení. Zpráva je zdrojem určeným na podporu a ochranu křesťanů bez ohledu na vyznání, ale také na podporu všech národů, kterým je upíráno jejich Bohem dané právo na náboženskou svobodu,“ říká prezident ICC Jeff King. 

SOUVISEJÍCÍOrganizace Open Doors označila KLDR za největšího pronásledovatele křesťanů 

King uvádí několik ohnisek letošního roku, včetně Pákistánu, „kde pětitisícový dav radikálních muslimů zničil dvě desítky kostelů a stovky domů v křesťanské enklávě Jaranwala. A v Nigérii, kde miliony křesťanů za posledních dvacet let čelí útokům radikálních muslimů, jejichž výsledkem může být až milion mrtvých“.

„Po celém světě mohou být naši bratři a sestry uvězněni nebo zabiti jen proto, že se hlásí k Ježíšově víře. Je jim právně znemožněno vyprávět ostatním o své víře a zákony proti konverzím a rouhání jsou používány k falešnému obviňování křesťanů ze zločinů,“ pokračoval King. 

Ve zprávě Pronásledovatelé roku 2023 organizace ICC opět sestavila komplexní seznam nejhorších pronásledovatelů na světě rozdělený podle jednotlivých aktérů, subjektů a zemí. 

Ve zprávě za rok 2023 jsou uvedeny země jako Nigérie, Severní Korea, Indie a mnoho dalších. Zahrnuje skupiny jako například Spojenecké demokratické síly, Al-Šabáb, fulanští bojovníci, Teroristické skupiny Sahelu, Taliban a Tatmadaw (barmská armáda). Mezi citovanými osobami jsou například prezident Číny Si Ťin-pching a severokorejský diktátor Kim Čong-un.

„Chceme také osvětlit, jak Pán působí v životech pronásledovaných,“ říká King. „Po dvaceti letech v čele International Christian Concern (ICC) mě inspiruje odvaha křesťanů na geografických okrajích naší víry. Odvážně svědčí a staví se pronásledovatelům. Právě oni jsou motorem celosvětové církve. Naše rubrika „záblesk naděje“ upozorňuje na jejich příběhy a na růst podzemní církve.“

Díky svým odborným znalostem v geopolitických otázkách a místním pracovníkům je International Christian Concern (ICC) zdrojem informací o vývoji krizových situací po celém světě. 

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 4. října 2023 Foto: Wikimedia Commons – ilustrační

Tags: ,,,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář