Biskup Malý: Osobně bych byl pro zdobrovolnění celibátu

Praha – Biskup Malý v rozhovoru pro Aktuálně.cz hovořil o aktuálních tématech, jako jsou restituce, o vztahu kardinála Duky k politikům nebo o skandálech se sexuálním zneužíváním v církvi.

V úvodu vyjádřil smutek nad rozdělením společnosti, šířením strachu z migrantů a neobjektivními informacemi, které utvrzují lidí v určitém pohledu na svět, a varoval před totalitním myšlením. Jako chybu církve po pádu komunismu vidí neschopnost dostatečně dobře tlumočit slova o důstojnosti člověka, která se jeho krachem v podnikání nebo v jiné oblasti života nemění.

K dopisu kardinála Duky Tomiu Okamurovi, biskup Malý uvedl, že by ho formuloval jinak a napsal by mu „doufám, že se ubráníte dalšímu šíření nenávisti a netolerance.“ V postoji představených církve vůči politikům je podle něj třeba si zachovat ostražitost a v žádném případě nevyjadřovat osobní podporu některému z nich.

K tématu restitucí Václav Malý podotkl, že je nefér vytahovat něco, co již jednou bylo rozhodnuté. Kritizoval i postup prezidenta Zemana v tomto tématu a vidí za tím jeho politický kalkul.

K aférám se sexuálním zneužíváním přivítal nekompromisní postoj papežův k těmto zločinům a upozornil, že by byl nerad, aby ve společnosti vznikl dojem „co katolický kněz, to potenciální pedofil“, a poukázal na fakt, že tyto problémy se vyskytly i v jiných profesích, kde pracovníci přicházeli do styku s dětmi. A jako jedno z řešení by podle něj bylo zdobrovolnění celibátu.

 

Autor: -mn-  Foto: YouTube, biskup Václav Malý 

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář