Čínský soud potvrdil sedmiletý trest pro amerického pastora

John Cao byl obviněn a uvězněn v roce 2017 za „organizování nelegálního překračování hranic.“ Pastor poskytoval humanitární pomoc obyvatelům v Myanmaru.

Soud v čínské provincii Yunnan potvrdil sedmiletý trest odnětí svobody pastora Johna Caa, a to i přes jeho odvolání. Muž byl zatčen 5. března 2017, obviněn z „organizování nelegálních přechodů,“ což je obvinění, které se běžně používá k odsouzení obchodníků s lidmi, a od té doby je ve vězení.

Cao je podle Evangelical Focus občanem USA a sloužil jako pastor ve dvou čínsko-amerických sborech v Severní Karolíně.

Cao také pracoval ve střední a jižní Číně více než dvě desetiletí. Zřídil zde biblické školy a v roce 2013 začal poskytovat humanitární pomoc lidem Wa v blízkosti hranice mezi Myanmarem a Čínou.

Cao a jeho tým založili 16 škol, které mají pomoci vzdělávat více než 2 000 dětí v této oblasti. Část školních osnov byla převzata přímo z Bible a pastor Cao přijal křesťanské učitele, aby sdíleli evangelium se studenty i jejich rodiči.

Rozhodnutí přichází poté, co soud protiprávně a opakovaně prodloužil lhůtu pro odvolání o více než rok, a právníci pastora Cao dostali oznámení 12. července, v němž se uvádí, že odvolání bude vyřízeno prostřednictvím „soudního řízení pouze v papírové podobě,“ namísto skutečného slyšení. Soud povolil matce a sestře pastora Cao si pouze vyslechnout rozsudek spolu s jejich právníkem.

Caoova manželka loni hovořila na konferenci o náboženské svobodě ve Washigtonu a uvedla, že její manžel byl „připraven na zatčení kvůli své práce založené na víře.“

„Od svého zadržení se mému manželovi rapidně zhoršil zdravotní stav. Ztratil kolem 25 kg ze své váhy. Nebyl schopen se mnou a mými dětmi komunikovat. Moji synové a já jsme tam cestovali a neměli dovoleno ho vidět,“ dodala.

Podle Giny Gohové, regionální manažerky International Christian Concern pro jihovýchodní Asii, „nespravedlivý proces s pastorem Johnem Caoem znovu ukazuje přehlížení právního státu a náboženské svobody v Číně.“

„Zásah Pekingu proti křesťanství by neměl být tolerován ani ignorován. Mezinárodní společenství musí nadále podporovat křesťanské církve, aby se zastavilo jejich utrpení,“ uzavřela.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Rádi byste nám pomohli pokračovat v této misi a měli tak možnost se na ní spolu s námi. 

 

-mn-  Datum: 9. srpna 2019  Foto:  ChinaAid – John Cao

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář