Arcibiskup na půlnoční mši v Betlémě odsoudil násilí ve Svaté zemi

Betlém – Arcibiskup Pierbattista Pizzaballa na úterní půlnoční mši v betlémském chrámu svaté Kateřiny odsoudil násilí a hluboké rozdělení Svaté země. Římskokatolický administrátor jeruzalémského patriarchátu zároveň podle agentury AP pochválil ty, kteří následují Ježíšův příklad. Slavnostní bohoslužby se zúčastnil i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

„Slavit Vánoce znamená také oslavovat ty, kteří stále touží milovat lidstvo a stojí si za tím,“ řekl Pizzaballa. „Tady ve Svaté zemi a nejen dnes, ale každý den v roce, stále existuje mnoho lidí, kteří tímto způsobem slaví Ježíšovy Vánoce,“ dodal v bazilice Narození Páně, jejíž součástí je chrám svaté Kateřiny, kde se nachází jeskyně považovaná za Ježíšovo rodiště.

Do palestinského Betléma na okupovaném Západním břehu Jordánu v úterý dorazily tisíce křesťanských poutníků. Pizzaballa se na palestinské území dostal z Jeruzaléma přes kontrolní stanoviště izraelské armády.

Betlém je závislý na příjmech z cestovního ruchu a místní doufají, že letošní svátky by pro ně mohly být nejlepší za posledních 20 let, uvedla nedávno agentura Reuters. Podle palestinských úřadů bude o Vánocích v Betlémě přespávat nejméně 15.000 poutníků. „Všechny hotely ve městě jsou dneska plné,“ uvedla palestinská ministryně turismu a památek Rula Maajahová.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

 

Autor: ČTK  Datum: 25. prosince 2019  Foto: YouTube – slávnostní mše v betlémském chrámu

Tags: ,,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář