Únosci na Haiti propustili kněze a jeptišky zajaté v první polovině dubna

Port-au-Prince – Únosci v pátek na Haiti propustili zbylé katolické kněze a jeptišky, které zajali 11. dubna. Část z nich propustili již dříve. Mezi propuštěnými jsou i dva občané Francie, informovalo misijní sdružení, jehož jsou duchovní členy. Sdružení ale neuvedlo, zda únoscům vyplatilo výkupné, uvedla agentura AFP.

Únosci zajali skupinu lidí druhou dubnovou neděli. Podle agentury AFP v ní bylo sedm kněží a jeptišek a tři další lidé. Několik unesených bylo propuštěno již minulý týden. Dnes se na svobodu dostal i zbytek zadržovaných. Podle agentury AFP jich bylo sedm, podle DPA a EFE šest. Za osvobození požadovali únosci výkupné ve výši zhruba jednoho milionu amerických dolarů (zhruba 22 milionů korun).

SouvisejícíZe sedmi duchovních unesených na Haiti jsou tři na svobodě

Podle misijní společnosti jsou propuštění kněží a jeptišky v dobrém zdravotním stavu. Církevní organizace poděkovala velvyslanectvím Francie a Spojených států „za diskrétní a účinnou diplomatickou pomoc“ a místním úřadům za podporu.

„Naše radost bude větší, až budeme žít v zemi, kde únosy neexistují,“ uvedl haitský arcibiskup Max Leroy Mésidor. Katolická církev v dubnu pozastavila na protest proti únosu na tři dny své aktivity na ostrově. Kritizovala také místní úřady za nedostatečnou aktivitu.

Únos vzbudil v haitské společnosti velké pozdvižení, uvedla agentura AFP. Únosy a žádosti o výkupné jsou ale na karibském ostrově, kterým zmítá chudoba a politická nejistota, čím dál častější. Podle odhadů OSN se počet únosů v uplynulém roce téměř ztrojnásobil. Často za nimi stojí ozbrojené gangy.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 2. května 2021 Foto: Wikimedia Commons – Haiti

Tags: ,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář