Křesťanská organizace žádá vyšetření okolností smrti českého Roma a přirovnává ho k Georgu Floydovi

Brusel/Teplice – Síť 47 církví a křesťanských organizací s názvem Eurodiaconie se sídlem v Bruselu vyzvala k „nezávislému, důkladnému a objektivnímu“ vyšetření smrti Roma Stanislava Tomáše, který zemřel po zásahu policie při převozu do nemocnice.

Otevřený dopis podepsaný členy Eurodiaconie a více než 350 romskými a lidskoprávními organizacemi byl zveřejněný minulý týden. Signatáři tvrdí, že jsou „velmi znepokojeni“ videozáznamy, které ukazují, že „množství konstantního tlaku vyvíjeného na Tomášovu horní část těla, krk a šíji bylo naprosto nepřiměřené,“ cituje z dopisu portál Church Times. Podle nich neadekvátní zásah trval i poté, co mu byla nasazena pouta.

SOUVISEJÍCÍKeller: Rasismus je hříchem proti Božímu stvoření

„Žádáme orgány EU, aby vyzvaly k nezávislému, účinnému a nezaujatému vyšetřování případu s přiměřenými sankcemi pro policisty.“ Autoři také upozorňují na možný rasistický kontext, který by se měl vyšetřit „v souladu s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva.“

V dopisu je srovnáván videozáznam zatýkání Stanislava Tomáše a Afroameričana George Floyda. K případu Floyda se ve zmíněném textu píše: „Dosud nedošlo k zákazu policejní techniky, která umožňuje používání kolena na krku při zatýkání podezřelé osoby.“ 

V dopise se také kritizuje postoj premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Hamáčka, kteří veřejně podpořili postup policie, místo toho, aby do vyšetření celého případu zůstali nestranní.  „Policie… má povinnost, zejména v demokratických zemích, vykonávat své povinnosti v souladu s všeobecně dohodnutými normami o lidských právech bez ohledu na okolnosti“.

Dopis byl zaslán předsedkyni Evropské komise Uršule von der Leyenové a dalším politickým představitelům Evropy. Church Times konstatuje, že Rada Evropy označila policejní akci proti Stanislavu Tomášovi za „alarmující“ a požadovala také „naléhavé, důkladné a nezávislé vyšetření“.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 23. července 2021 Foto: screenshot YouTube – rotestní pochod Romů proti policejní brutalitě v Teplicích

Tags: ,,,,,

3 Komentáře

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář