Hráč NFL žaluje RZIM za zneužití finančních darů

Hráč americké NFL a jeho manželka žalují Ravi Zacharias International Ministries (RZIM), přičemž tvrdí, že největší apologetická organizace na světě „oklamala věrné křesťany“ a „zneužila desítky-ne-li stovky-milionů dolarů,“ které jí podporovatelé dali v dobré víře.

Fotbalista Derek Carrier z Las Vegas Raiders, a jeho manželka Dora pravidelně poslouchali podcasty RZIM a v lednu 2020 poslali organizaci finanční dar ve výši 30 000 dolarů.

Tímto svým krokem chtěli podpořit práci RZIM při šíření zvěsti evangelia a podle svých slov věřili v integritu vedení společnosti. Nevěděli, že Zacharias vlastnil několik wellness studí, kde sexuálně zneužíval zaměstnankyně.

SOUVISEJÍCÍŘeditel americké pobočky RZIM rezignoval na svou pozici

Jak informuje portál Christianity Today, tak  nyní bývalí podporovatelé tvrdí, že Zacharias a vedení RZIM „zkreslili skutečnou povahu svého organizace“ a zneužili finanční dary.

Žaloba podle CT není podaná jen ve jménu obou manželů, ale také za další dárce, kteří zaslali své peníze. „Dokážu si si představit, že drtivá většina dárců dala méně než 100 dolarů,“ řekl Christianity Today právní zástupce manželů Kim Johnson. „Nikdo nebude žádat o 100 dolarů. Nikdo nemůže nést soudní výdaje za tak malou částku. Hromadná žaloba nám umožňuje zastupovat všechny dárce a činit tuto organizaci odpovědnou za to, co bylo podvodně zneužito.“

Když v březnu 2021 vyšla zpráva s výsledky  šetření potvrzující Zachariasovo sexuální zneužívání, jeho dcera Sarah Davisová vydala prohlášení, že RZIM projde vnitřní rekonstrukcí a finance poskytne jiným organizacím, které se zaměřují na obranu pravdy evangelia a péči o oběti sexuálního zneužívání.

Manželé z Nevady začali finančně podporovat RZIM po letech poslouchání podcastů s názvem Just Thinking a Let my People Think. Ravi Zacharias v listopadu 2019 žádal od lidí 300 tisíc dolarů na další fungování organizace.

„Pokud budeš hledat Boží vůli a zeptáš se Ho, kolik bys měl dát, tak jsem si jist, že tento náš cíl dokážeme dosáhnout,“ cituje tehdejší apel Zachariase CT. „Bez dárců, jako jsi ty, by naše služba nemohla pokračovat v oslovování lidí evangeliem po celém světě.“

Newsletter Křesťan dnes – týdenní přehled nejdůležitějších zpráv

Zacharias v té době odstoupil z vedení, ale ujistil posluchače podcastů, že práce bude s jejich pomocí pokračovat. Manželé Carrierovi se za to modlili a rozhodli se dát část svého desátku organizaci. Na začátku roku poslali svůj dar 30 000 dolarů.

Derek Carrier otevřeně hovoří o své víře v Boha na fotbalovém hřišti i mimo něj. Často sdílel svá svědectví a říkal mladým lidem, proč věří, že víra a rodina jsou mnohem důležitější než fotbal.

„Dělám všechno, jako by to bylo uctívání,“ řekl kdysi kalifornskému deníku. „Na konci dne to prostě nechám a řeknu: Ať už bude výsledek jakýkoli, bude se dít Tvá vůle, ne moje.“

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 25. srpna 2021 Foto: CC Search – RZIM

Tags: ,,,,

1 Komentář

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář