Dýňová sezóna je tu: tipy na recepty

Dýňová sezóna již pomalu klepe na dveře, a tak nastal nejvyšší čas na recepty, v nichž hlavní roli hraje právě tykev. Využití dýně je poměrně rozmanité, dá se využít pro slané i sladké recepty a nejen ve Spojených státech se s velkou oblibou setkává dýňové latté. Pokud se však neřadíte ke skupině, která dýňové recepty vyhledává s nadšením, zužitkujte ji alespoň při podzimní venkovní výzdobě.

Co se vyplatí vědět o dýni

Po rozkrojení plodu se v dýni nachází jak dužina, která své uplatnění najde právě v gastronomii, tak semínka, která se taktéž využívají. Po vydlabání plodu se semínka konzumují buď v této podobě anebo se praží. Ceněná jsou pro své složení, ve kterém rozhodně nechybí pořádná dávka vitamínů skupiny B nebo minerálních látek, zejména zinku. Pro výhodný nákup jak celé dýně, tak pouhých semínek, skvěle poslouží Tesco leták a stejně tak i COOP leták. Co se týká samotné dužiny, ta s obsahem cenných látek rozhodně nestojí pozadu. Najdeme tu například antioxidanty a vitamíny, které dokáží posilovat imunitu, chránit zrak nebo snižovat riziko rakoviny. 

Dýňové špagety Carbonara

Jeden z nejoblíbenějších těstovinových receptů, Carbonara, lze dokonce připravit s využitím dýně. Jak si tento chutný krémový pokrm připravit?

Potřebné ingredience:

  • 1 šálek dýňového pyré
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 3 žloutky pokojové teploty
  • ¼ šálku smetany
  • 1 šálek nastrouhaného parmazánu
  • 500 g špaget
  • 100 g pancetty nakrájené na tenké kostičky
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • ½ šálku listů šalvěje

Postup:

Do velké mísy dejte dýňové pyré, vejce, žloutky, smetanu a parmazán. Dochuťte solí a pepřem a míchejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí. 

Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Poté přidejte špagety a uvařte je podle návodu na obalu. Před scezením si odlijte ½ šálku vody z těstovin. 

Na pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Opatrně přidejte lístky šalvěje a pečte je zhruba 10 sekund. Vyjměte lístky šalvěje z pánve a dejte si je stranou. Nyní do pánve přidejte pancettu a smažte 4-5 minut, přidejte stroužek česneku a vařte další minutu. 

Poté stroužek česneku vyhoďte, místo něj do pánve přidejte scezené špagety a vše promíchejte, aby se špagety obalily a absorbovaly ochucený olej.

Opatrně přendejte špagety, pancettu a olej do mísy se smetanovo-dýňovou omáčkou a rychle promíchejte, aby se všechny suroviny spojily. Podle potřeby přidejte vodu z těstovin, abyste vytvořili lahodnou krémovou omáčku.

Tip! Špagety podávejte posypané čerstvě nastrouhaným parmazánem a pro nákup využijte akčních nabídek Tesco letáku nebo si prolistujte COOP leták, který se nachází například na internetové stránce Kaufino.com.

Dýňové palačinky

Jako úžasná podzimní snídaně nebo svačina poslouží dýňové palačinky, které stejně jako předchozí recept zužitkují dýňové pyré.

Ingredience:

  • 2 hrnky mouky
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky směsi koření na dýňový koláč
  • ½ lžičky soli
  • 1 3/4 šálku mléka
  • 1 šálek dýňového pyré
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Postup:

Ve střední míse smíchejte mouku, hnědý cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, směs dýňového koření a sůl.

V jiné misce vyšlehejte mléko, dýňové pyré, vejce a olej, dokud se všechny zmíněné ingredience nespojí. Za stálého míchání pomalu přidávejte moučnou směs do dýňové směsi, dokud se kompletně nesmíchají.

Nyní na horkou a olejem potřenou pánev pomocí odměrky nalijte těsto. Jakmile se na horních plochách palačinky začnou objevovat malé bublinky, otočte ji. To trvá asi 2 minuty. 

Ve chvíli, kdy palačinku obrátíte, nechte ji na pánvi další 1 až 2 minuty, dokud nebude zcela hotová.


Tip! Palačinky podávejte potřené javorovým sirupem, který v kombinaci s dýní chutná opravdu znamenitě. Kdy se javorový sirup nachází v akci, jednoduše zjistíte na Kaufino.com, internetové stránce, která na jednom místě shromažďuje akční letáky všech možných řetězců.

Inzertní článek, 10. srpna 2022, ilustrační foto

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář