Tipy pro dosažení zdravého těla

Přestaňte kouřit

Pokud kouříte, přestaňte. Je to ta nejlepší věc, kterou můžete udělat pro zdraví vašeho srdce.

Kouření je jednou z hlavních příčin ischemické choroby srdce. Rok poté, co přestanete kouřit, vaše riziko srdečního infarktu klesne na polovinu rizika kuřáků.

Buďte aktivní

Být – a udržet se – aktivní, může snížit riziko vzniku srdečních chorob. Také jde o skvělý nástroj pro lepší náladu a odstranění stresu.

Každý týden věnujte 150 minut středně-intenzivním aerobním aktivitám. Jedním ze způsobu, jak tohoto cíle dosáhnout, je provádět 30-minutové cvičení 5 dní v týdnu.

Mějte pod kontrolou svou hmotnost

Nadváha může zvýšit vaše riziko srdečních onemocnění. Dbejte na zdravou, vyváženou stravu s nízkým obsahem tuků a cukrů se spoustou ovoce a zeleniny v kombinací s pravidelnou fyzickou aktivitou.

Jezte více vlákniny

Jezte hodně vlákniny a snížíte si tak riziko vzniku srdečních onemocnění – zaměřujte se na cíl alespoň 30g denně.

Vlákninu konzumujte z různých zdrojů, jako je celozrnný chléb, otruby, oves a celozrnné cereálie, brambory ve slupce a jezte také spoustu ovoce a zeleniny.

Omezte nasycené tuky

Konzumace velkého množství jídel, které jsou bohaté na nasycené tuky, může zvýšit vaši hladinu cholesterolu v krvi. Tím se zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění.

Vybírejte si libovější kousky masa a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku, tedy například nízkotučné mléko před plnotučným a polotučným.

Snězte svých denních 5 porcí

Snězte nejméně 5 porcí různých druhů ovoce a zeleniny denně. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů.

Snižte příjem soli

Pro udržení zdravého krevního tlaku přestaňte u stolu používat sůl a snažte se solit méně při vaření. Když jsi zvyknete na chuť jídla bez přidané soli, můžete ji eliminovat úplně.

Užívejte vitamíny a minerály

Když je třeba, dopřejte si dostatek vitamínů a doplňků. Zvažte užívání doplňků cbd (přečtěte si o tom více), které jsou plné vitaminů.

Jezte ryby

Jezte ryby nejméně dvakrát týdně, včetně porce mastných ryb. Ryby jako jsou šproty, sardinky a losos, jsou zdrojem omega-3 tuků, které vás mohou pomoct chránit před onemocněním srdce.

Těhotné nebo kojící ženy by neměli konzumovat více jak 2 porce mastných ryb týdně.

Pijte méně alkoholu

Nezapomínejte na to, že alkohol obsahuje kalorie. Snažte se dodržovat doporučené denní limity alkoholu a snížíte tak riziko vážných zdravotních problémů včetně rizik pro vaše srdce.

Čtěte štítky na potravinách

Při nakupování je dobré podívat se na štítky na jídle a na pití a zjistit tak, kolik kalorií, tuků, soli a cukrů produkt obsahuje.

Když pochopíte, co potraviny obsahují a jak to zapadá do zbytku vašeho jídelníčku, vám pomůže při výběru zdravějších možností.

jedná se o reklamní článek

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář