Slovensko přijalo usnesení k problematice náboženského pronásledování

Bratislava – Slovenský parlament v úterý schválil návrh zákona, který upozorňuje na problematiku náboženské svobody ve světě.

Usnesení poslanců NR SR má podle televize TA3 pomoci pronásledovaným křesťanům a jinými náboženskými skupinám ve světě. Cílem je upozornit na fenomén nábožensky motivovaného násilí ve světě.

„Připojili jsme se k členským zemím EU, které věnují náboženské svobodě mimořádnou pozornost. Zároveň tím Slovensko vyjadřuje podporu všem obětem pronásledování pro náboženské přesvědčení,“ uvedla podle TA3 Anna Verešová, předsedkyně Výboru pro lidská práva a národnostní menšiny NR SR.

Představitelé Papežské nadace ACN Slovensko – Pomoc trpící církvi ocenili tento krok parlamentu. Pronásledování křesťanů je dle jejich názoru vážným celosvětovým problémem, kterému se na Slovensku dosud nevěnovalo mnoho pozornosti.

Nadace v roce 2018 vypracovala srovnávací analýzu, která odhalila, že v 196 zemích, je na křesťanech páchaných až 70 procent nábožensky motivovaných útoků a každý sedmý křesťan žije v zemi, kde je ohroženo základní lidské právo na svobodu.

Mediální pozornost případu Asie Bibi přiblížil problematiku zákona o rouhání v Pákistánu, který je často zneužíván pro řešení osobních konfliktů a útokům proti náboženským menšinám v zemi.

V Rusku byli Svědkové Jehovovi označeni za extrémistickou skupinu a v zemi se zvýšil tlak na fungování evangelikálních křesťanů. Írán se po vlně probuzení snaží za pomoci tajných služeb zastavit růst církví a lídry církevních společenství zavírá do vězení nebo je nutí emigrovat.

Zemí, kterou Open Doors již několik let pro sebe označuje za největšího pronásledovatele křesťanů, je komunistický režim v Severní Koreji, kde desítky tisíc lidí trpí v pracovních táborech. Informace od lidí prchajících přes hranici s Čínou svědčí o nelidských podmínkách, které tam panují.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Rádi byste nám pomohli pokračovat v této misi a měli tak možnost se na ní spolu s námi. 

-mn-  Datum: 13. září 2019  Foto: Wikipedie – NR SR

Tags: ,,

1 Komentář

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář