Notre Dame potřebuje především pomoc

Požár pařížské katedrály Notre Dame je obrovskou tragédií nejen pro Francii, ale pro celý křesťanský svět. Tento chrám je po víc než osm století významným symbolem křesťanské víry, ale nejkrásnější. Je proto dobře, že se před ničivými plameny podařilo zachránit vzácné artefakty – relikvii Kristovy trnové koruny nebo sochu Panny Marie z poloviny 14. století, která byla umístěna na sloupu u oltáře, před níž uvěřil v Boha významný francouzský básník Paul Claudel.

Nad ohněm zvítězil i zlatý kříž nad hlavním oltářem, což může evokovat slova Bible „a brány pekelné ji nepřemohou.“ Tato smutná událost však zároveň může být začátkem něčeho nového, například výzvou Francii, aby si uvědomila své křesťanské kořeny.

Notre Dame nyní potřebuje především pomoc, a to jak vznikl požár je v této chvíli druhotné. Vždyť něco podobného známe i z českých dějin, kdy Národní divadlo před 138 lety rovněž vyhořelo, a to kvůli lidské chybě. V jeho případě se jednalo o selhání dvou zámečníků, kteří pracovali na střeše.

Důležité jsou skutky, katedrála nyní potřebuje naši pomoc a jsem rád, že mnoho lidí z České republiky už přispělo na její renovaci. Je v tom určitá symbolika. Zhruba v polovině 14. století povolal pozdější císař Karel IV. francouzského stavitele Matyáše z Arrasu, aby na Pražském hradě postavil gotickou katedrálu podle vzoru z měst v jeho vlasti.

Francouzi nám tenkrát pomohli postavit svatovítský chrám, a my bychom měli teď v rámci našich možností pomoc nejen finančně, ale i zkušenostmi. Naši odborníci by se nyní mohli podílet na obnově katedrály Notre Dame.

 

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL),

europoslanec

Tags:

1 Komentář

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář