Tón volbám v Izraeli udají napjaté vztahy k ultraordoxním

Jeruzalém – Důvod, proč se v září budou v Izraeli konat další volby, spočívá ve vyjasnění role ultraortodoxní komunity v moderním životě. Pokusy premiéra Benjamina Netanjahua sestavit novou koalici po dubnových volbách selhaly minulý týden kvůli sporu o výjimku z branné povinnosti pro muže z ultraortodoxní části izraelských občanů. Výjimku nelibě nese sekulární většina Izraelců, kteří musejí na vojnu rukovat povinně, píše agentura AP.

Spor o službu v armádě je jenom jednou z neshod na téma víry v Izraeli. Ultraortodoxní strany získávají významný politický vliv, ale tato uzavřená komunita zaostává za moderní společností, což s sebou nese negativní výhled na budoucnost celé země.

V sestavení vlády Netanjahuovi zabránil jeho někdejší politický spojenec a nynější soupeř Avigdor Lieberman. Odmítl do kabinetu vstoupit bez záruky prosazení zákona o zrušení branné povinnosti pro ultraortodoxní. Jeho nacionalistická a sekulární strana Izrael je náš domov se tím postarala o téma příští kampaně. „Nemám nic proti ultraortodoxní komunitě, ale myslím, že by se měla zapojit. Nemůžete mít vládu podléhající vlivu jedné skupiny,“ řekl Lieberman, když byl vyhlášen termín nových voleb.

Jeho voličská základna, kterou tvoří přistěhovalci z bývalého Sovětského svazu, stárne a řídne a Lieberman založil svou strategii na sekulárních tématech a odporu k tomu, aby ultraortodoxní diktovali vládě.

Ultraortodoxní židé svůj vliv po desetiletí budovali ochranou své vyloučenosti. Mají vlastní školy, vychovávají velké rodiny s pomocí peněz daňových poplatníků a omezují chod země při šabatu. Mají také hlavní slovo v otázkách sňatků, pohřbů i konverzí. To vše se sekulární většině nelíbí.

„Položit život za svou zem je nejvyšší oběť. Není přípustné, aby s námi příživníci jednali jako se žoldáky z nižší kasty a zajišťovali si tím své živobytí,“ řekl ekonom z univerzity v Tel Avivu Dan Ben-David. Spor o vojenskou službu je podle něj jenom symptom, problém je širší. „Zjevně dávají přednost nebýt součástí moderní společnosti, avšak nezdráhají se konzumovat její výhody od moderní zdravotní péče a infrastruktury po rozsáhlé příspěvky,“ řekl.

Branná výjimka má kořeny v době založení Izraele v roce 1948, kdy vláda povolila několika stovkám nadaných studentů věnovat se náboženskému studiu. Počet výjimek se exponenciálně zvyšoval, vůdci ultraortodoxních požadavky na vojenskou službu vyvracejí tvrzením, že jejich mladí muži národu slouží modlitbou a studiem. Armádní služba by podle nich podrývala jejich zbožný životní styl. K němu patří, že už malé děti se učí písmu, avšak minimálně matematice a angličtině, a starší muži se vyhýbají práci, pokračují ve studiu a pobírají dávky. K části komunity dorazil pokrok, ale zásadním změnám její vůdci brání.

Armáda statistiky nezveřejňuje, avšak v minulosti se prý nábor i v této komunitě zlepšil díky vytvoření specifických podmínek. Armáda zajišťuje košer stravu, omezuje kontakt mužů z této komunity s vojačkami a program sestavuje s ohledem na modlitební hodiny. Moše Prigan v minulosti vedl oddělení pro zapojení ultraortodoxní komunity do armády a tvrdí, že branců přibývá. Podle něj už k vojsku vstupují ti věřící muži, kteří se nevěnují studiu písma na plný úvazek, a rabíni s tím tiše souhlasí. Požadovat od nich uzákonění služby je podle něj přespříliš. „Ultraortodoxní komunita umí najít řešení. Je pragmatičtější, než si lidé myslí. Nemůžete ji nutit souhlasit s něčím, co odporuje její víře,“ řekl Prigan.

Rodiny věřících jsou početné a ultraortodoxní jsou nejrychleji rostoucí komunita v zemi. Ekonomové upozorňují, že bez zásahu se tito lidé stanou pro ekonomiku břemenem. Nenabízejí pracovní sílu odpovídající modernímu světu. Nyní tvoří sedm procent populace dospělých, ale jejich pravnuci už budou představovat polovinu populace izraelských dětí, tvrdí Ben-David. „Bude těžké ten vývoj zvrátit, když to neučiníme nyní. Dokázali jsme, že umíme jednat správně, jsme-li zatlačeni ke zdi,“ dodal.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Rádi byste nám pomohli pokračovat v této misi a měli tak možnost se na ní spolu s námi. 

 

Autor: ČTK  Foto: YouTube – ortodoxní Židé

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář