Červený kříž: V Keni se dál pohřešuje 609 lidí z hladovějící sekty

Nairobi – V Keni pokračují exhumace obětí hladovějící sekty. Vyšetřovatelský tým dnes v lese Shakahola, kde sekta sídlila, nalezl dalších 29 těl. Podle nejmenovaného činitele patří 12 z nich dětem, píše agentura Reuters. Celkový počet obětí tak vzrostl na 179. Příčinou jejich úmrtí bylo vyhladovění, uškrcení nebo poranění tupým předmětem. Podle keňské pobočky Červeného kříže se v zemi dál pohřešuje přes 609 lidí, kteří se k sektě hlásili, píše zpravodajský web BBC.

Paulovi Makenzimu (někdy psaný Mackenzie), který sektu nazývanou Good News International Church vedl, ve středu keňský soud zamítl žádost o propuštění na kauci. Lidem, kteří jej následovali, údajně nakázal, aby vyhladověli své děti a sebe k smrti. Sliboval jim, že se tak dostanou do nebe před koncem světa, který měl podle něj nastat 15. dubna.

SOUVISEJÍCÍPitva ukázala, že některým ze 112 obětí keňské hladovějící sekty chyběly orgány

Úmrtím mohli keňští činitelé podle kritiků zabránit. Makenziho totiž zadrželi již začátkem letošního roku kvůli podezření z vraždy dvou dětí vyhladověním a udušením. Následně byl ale propuštěn na kauci a do lesa Shakahola se vrátil.

Výsledky nedávné pitvy podle listu The Guardian potvrdily, že některým z dosud nalezených těl obětí sekty chyběly orgány. Keňské úřady je proto označily za „oběti vysoce organizovaného zločinu“. Podle hlavního vyšetřovatele Martina Muneneho byl obchod s lidskými tělesnými orgány dobře koordinovaný a podílelo se na něm několik aktérů.

Britská BBC dnes rovněž upozornila, že přestože Makenzi tvrdí, že církev po téměř dvou dekádách působení uzavřel před čtyřmi lety, mnoho z jeho kázání je i nadále dostupných na internetu. Některá z nich jsou nahraná po údajném termínu ukončení činnosti.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor: ČTK Datum: 13. května 2023 Foto: Pixabay – ilustrační

Tags: ,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář