Extremističtí pastevci zabili v Nigérii desítky křesťanů

ABUJA, Nigérie – Mezi desítkami křesťanů, kteří byli minulý měsíc zabiti ve státě Benue v centrální Nigérii, byl i římskokatolický katecheta a jeho manželka.

Fulanští pastevci 8. května zabili v průběhu masakru desítek dalších křesťanů v katolickém kostele svatého Petra ve vesnici Hirnyamv okrese Guma Dominika Dajo a jeho ženu, uvedl člen místní vlády Christopher Waku. Podle něj pastevci ve stejný den zaútočili na další vesnice. 

„Ve středu 24. května zaútočili fulanští pastevci na několik komunit, zabili a zničili celé vesnice a vyhnali tisíce těchto křesťanů z jejich domovů,“ uvedl Waku v textové zprávě pro Morning Star News.

SOUVISEJÍCÍExtremisté v Nigérii zabili 18 křesťanů a zranili pastora

Fulanští pastevci 11. května napadli další skupinu vesnic, včetně Mbawy, a zabili 28 křesťanů, uvedl Waku. „Stejně tak v úterý 9. května pastevci, kteří spolupracují s muslimskými teroristy, zabili více než 22 křesťanů,“ dodal.

Jeden z obyvatel oblasti uvedl, že většinu zabitých při útocích tvořily ženy a děti.

Podle zprávy organizace Open Doors World Watch List (WWL) pro rok 2023 Nigérie v roce 2022 vedla v počtu křesťanů zabitých pro svou víru – 5 014 osob. Vedla také v počtu unesených křesťanů (4 726), sexuálně napadených nebo obtěžovaných, násilně provdaných nebo fyzicky či psychicky týraných a měla nejvíce domů a podniků napadených z důvodů víry. Stejně jako v předchozím roce měla Nigérie druhý nejvyšší počet útoků na církve a druhý nejvyšší počet vnitřně vysídlených osob.

V žebříčku zemí, kde je nejtěžší být křesťanem, sestaveném v roce 2023, poskočila Nigérie ze 7. místa v předchozím roce na šesté, což je její historicky nejvyšší umístění.

„Bojovníci z řad Fulani, Boko Haram, Západoafrické provincie Islámského státu (ISWAP) a další provádějí nájezdy na křesťanské komunity, zabíjejí, mrzačí, znásilňují a unášejí kvůli výkupnému nebo sexuálnímu zotročení,“ uvádí zpráva WWL. „V letošním roce se toto násilí přeneslo i na jih země, kde žijí převážně křesťané. … Nigerijská vláda nadále popírá, že by se jednalo o náboženské pronásledování, takže porušování práv křesťanů probíhá beztrestně.“

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-rred- Datum: 7. června 2023 Foto: Wikimedia Commons – ilustrační

Tags: ,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář