Čínská vláda i přes epidemii nepolevuje v odstraňování křížů z kostelů

Čínská komunistická vláda nedávno odstranila větší množství křížů z kostelů s tvrzením, že náboženské symboly nemohou být výše než státní vlajka. Dokonce ani vypuknutí pandemie nesnížilo rychlost kampaně, která po Číně probíhá.

V polovině března byly z několika kostelů ve východních provinciích Ťiang-su a An-chuej odstraněny kříže. Sousední Šan-tung není výjimkou. Od loňského roku bylo podle Bitter Winter odebráno nejméně 70 křížů a šířící se epidemie toto úsilí vůbec nezastavila.

Kostely schválené čínskou vládou nejsou výjimkou

Úředníci v únoru odstranili kříž z vládou schváleného kostela Three-Self ve vesnici Heši. Kostel byl postaven v roce 2007 v souladu se státními předpisy.

„Vláda v době epidemie neposkytuje dostatečnou pomoc, ale místo toho odebírá kříže,“ řekl místní věřící pro Bitter Winter. V prosinci byly v severovýchodní provincii Chej-lung-ťiang odstraněny další kříže ze tří samostatných kostelů.Jeden člen církve z města Dongshan řekl Bitter Winter, že místní úředník hrozí, že kostel uzavře, pokud nebude kříž odstraněn, Jako důvod k tomuto kroku uvedl, že je „vyšší než státní vlajka“.

V listopadu byl odstraněn kříž z kostela v centrální provincii Che-nán, protože vládní úředníci věřícím řekli, že je to „komunistická strana, která vám dává jídlo a peníze, ne Bůh“.

Pastor Jian Zhu, ředitel Čínského institutu na Lincolnově křesťanské univerzitě v Illinois, nedávno varoval, že pronásledování domácích sborů je nyní to nejhorší, jaké viděl od roku 1979.

„Čínská vláda nyní zavedla přísná omezení vůči domácím sborům a požádala lidi, aby se navzájem špehovali, tlačí na učitele a vysokoškolské pedagogy, aby podepsali prohlášení, kde odsuzují víru a totéž řekli studentům,“ řekl Zhu.

„Nyní se snaží vyloučit křesťanství z veřejného života,“ pokračoval. „Kamery jsou všude a sledují kostely a křesťany, kteří chodí na bohoslužby. Rodinám následně hrozí, aby nechodili do kostela, nebo budou potrestáni a jejich příbuzní by se mohli dostat do potíží.“

Čína se umístila na 23. místě v seznamu Open Doors, kde je nejhorší pronásledování křesťanů.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

 

-red-  Datum: 25. dubna 2020  Foto: Open Doors – kostel v Číně

Tags: ,,,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář