Křesťané se obávají, že odchod lídrů od Boha povede další na scestí

Jelikož někteří významní pastoři a hudebníci v uplynulých letech opustili svou víru, velké procento věřících v nedávném průzkumu řeklo, že jejich chování může negativně ovlivnit další a odvést je od víry. 

Organizace Sothern Baptist se sídlem v Nashvillu zveřejnila internetový průzkum, kterého se účastnilo 1 002 protestantů ze Spojených států. Téměř 70% křesťanů uvedlo, že doufají, že se někdejší lídři jednou vrátí k víře, a 63% řeklo, že byli smutní, když tyto osobnosti opustily křesťanství.

Podle průzkumu nejméně 40% respondentů se obává, že rozhodnutí bývalých křesťanských lídrů by mohla vést ostatní na scestí. 44% dotazovaných vyjádřilo obavy o jejich spásu.

K průzkumu došlo poté, co populární pastor Joshua Harris, který napsal křesťanskou knihu I Kissed Dating Goodbye, oznámil v červenci 2019, že ztratil víru.

V srpnu zas zpěvák Marty Sampson oznámil, že ztrácí svou víru. Později upřesnil, že neztratil svou víru v Boha, ale že je velmi křehká.

Noviny Christian Post píšou, že tato rozhodnutí vyvolala debatu mezi křesťany o spáse člověka. Někteří argumentují, že  člověk, který se vzdá své víry, nebyl ve skutečnosti nikdy křesťanem.

„Převládající reakcí mezi křesťany na odchod známých lidí od víry je mít naději pro jejich návrat a zároveň zármutek nad rozhodnutím, které udělali,“ řekl výkonný ředitel výzkumu LifeWay Scott McConnell.

Christian Post připomíná, že v květnu oznámil zpěvák Jon Steingardz rockové kapely Hawk Nelson, že už není věřící. Harris, který byl pastorem sboru Covenant LifeChurch, loni v listopadu sdílel, že hlavním důvodem, proč odešel z církve, bylo selhání jeho manželství.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 28. července 2020 Foto: Facebook – Joshua Harris

Tags: ,,

10 Komentáře

  1. Je jen jeden jediný pravdivý pastýř a lídr – Ježíš. Není třeba ani jediného lídra, elity, papeže navíc….protože tito už dávno nešíří evangelium ale bludy svých pozemských církví.

    Odpověď
  2. Víra je podle mého názoru vědomé rozhodnutí hlásit se k Ježíši Kristu a žít s ním svůj život. Podobně jako odpuštění, ani víra není záležitostí pouhých emocí a pocitů, nýbrž jde o záležitost vůle a rozhodnutí. Víru nelze stavět na pocitech. (Včera se nám zdálo – měli jsme pocit – že věříme, ale dnes už o tom pochybujeme.) Já myslím, že skoro každý křesťan o své víře někdy pochyboval. V manželství také někdy přijdou pochybnosti o partnerovi: Je to skutečně ten pravý/á? Neměl/a jsem si vzít radši někoho jiného? Nebyl/a bych s někým jiným šťastnější? Ale skutečně pevný a zralý vztah nemohou takové pochybnosti nabourat.
    Někdy se můžeme na Boha hněvat kvůli svým falešným očekáváním. Zlobíme se třeba, že Bůh nesplnil nějaké naše přání. Místo toho bychom se měli snažit Boha víc poznávat, abychom se naučili vidět jeho dobrotu a laskavost.

    Odpověď
    • Ano, ano máte pravdu. Pamatuji si jak jsem byl v Africe a viděl to utrpení, ty umírající děti na ulici, mezi kterýma se proháněli mercedesy pracovníci různých neziskovek, OSN atd. Byl jsem strašně rozezlen stavem těch věcí a říkal jsem Svatému duchu proč nezasáhne. A co mi odpověděl… on není zodpovědný za to utrpení… je to jen na nás !!!! i příchod samotného Ježíše záleží na nás !!!. Svět bude horší a horší. Naším úkolem je šířit evangelium, šířením evangelia lidé poznávají Ježíše a mohou ho přjmout a jak ho přijme dostatek on pak přijde se svými knězi, těmi kteří ho v pravdě přijali. Každý kdo v pravdě přijímá Ježíše Krista se podílí na příchodu království nebeského na zemi.

      Odpověď
      • Proto ani nikdo kdo má duši nezná, kdy nastane ten den. Je to tak složitě proměnná, že ji může znát jedině jediný Bůh. Je to jak když se staví nový chrám…. je to stavba kaménky přibývají ale semtam nějaký odpadne atd. Ale jako každá stavba má již v plánu konkrétní počet a ten musí být naplněn….aby byl chrám hotov. Tak stejně i na svatbu je dopředu znám počet účastníků.

        Odpověď
  3. Problém je nejspíše v tom, že chybující a nedokonalý člověk – ač věřící – vkládá naděje do dalšího chybujícího a nedokonalého člověka atd. Možná, že právě ona získaná a obdivovaná popularita a pověst je velice zrádná. Opět jsme u zcela zásadní věci, mít ne-zprostředkovaný, ale přímý a skutečný vztah s Bohem. Je sice pravda, že tam, kde se shromáždí v Kristově jménu dva a více … On je v našem středu, ale daleko důležitější je vztah ten opravdu náš, ten nejintimnější. Nejsem znalec těchto vztahů v křesťanských církvích v USA, ale už jenom ten megapočet v některých „věhlasných“ církvích o něčem vypovídá.

    Odpověď
        • Obávám se, že ani mystik pan Jan z Kříže, jeden z duchovních otců Nového věku, není tou správnou osobou. Ta je jen jedna:

          Ježíš jim řekl: „Já jsem ten chléb života. Kdo přichází ke mně, jistě nebude hladovět, a kdo věří ve mne, nebude nikdy žíznit. Ale řekl jsem vám, že jste mne i viděli, a přece nevěříte. Každý, koho mi Otec dává, přijde ke mně, a toho, kdo ke mně přichází, jistě nevyženu ven.
          Neboť jsem sestoupil z nebe, ne abych činil svou vůli, ale vůli toho, který mne poslal. A toto je vůle toho, který mne poslal, abych neztratil nic z toho, co mi dal, ale vzkřísil to v poslední den. Neboť toto je vůle mého Otce, aby každý, kdo vidí Syna a věří v něho, měl život věčný; a já ho vzkřísím v poslední den.“

          Odpověď

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář