Marek O. Vácha / Už nevím, co se musí stát

“Premiéra se lze zbavit buď volbami, nebo kalašnikovem.” Miloš Zeman, 2016

Naivita západních politiků. Liknavé polovičaté sankce. SWIFT se stále netýká všech bank. Rusko není hermeticky uzavřeno. Velvyslanci nejsou staženi. Železná opona není vytvořena. Až po několika dnech genocidy si Evropa vzpomněla, že by vlastně mohla dodávat Ukrajině i nějaké zbraně. Západní politici mají stále absolutní jistotu o tom, co se určitě nestane a co se Putin určitě neodváží udělat. Emmanuel Macron si telefonuje s Putinem a je zděšen, neboť se dozví, že Putin chce celou Ukrajinu. To je opravdu překvapení. Západní politici jsou v šoku, že Putin dnes v noci zaútočil na jadernou elektrárnu. To by opravdu nikdo nečekal. Západní politici jsou rovněž v šoku, že ruská armáda střílí po sídlištích po panelácích a že střílí po civilistech.

SOUVISEJÍCÍC. S. Lewis: O životě v atomovém věku

Putin řekl, že ruská vojska se po cvičení stahují od ukrajinských hranic. Že sice má armádu v pohotovosti, ale že určitě nezaútočí na Ukrajinu. Teď říká, že sice má jaderné zbraně v pohotovosti, ale že je nepoužije. To by bylo nepřijatelné, míní západní politici. To by Putin určitě neudělal. Přece není blázen.

Newsletter Křesťan dnes – týdenní přehled nejdůležitějších zpráv

V Evropě nechápeme, že jsme ve válce. Prezident Zelenskyj na nás křičí, abychom se probudili, a západní Evropa spokojeně pospává dál, plyn teče a eura tečou taky, opačným směrem, občas je nějaký západní politik „v šoku“.

Nemůžeme opakovat stejné chyby. Když Putin tolikrát lhal, nemůžeme věřit ničemu, co řekne. Ničemu.

Ještě po týdnu se evropští politici scházejí, schůzují, fotografují se a konstatují s nechtěnou ironií, že situace je vážná.

Česká republika udělala hodně, ale pořád ne všechno. Miloš Zeman je stále prezidentem České republiky. V roce 2016 Miloš Zeman konstatoval, že premiéra se lze zbavit buď volbami, nebo kalašnikovem. V Pekingu v roce 2017 poradil Miloš Zeman svému příteli Vladimíru Putinovi, že novináři by se měli likvidovat. Je mi nepochopitelné, že Miloš Zeman je stále prezidentem České republiky.

Autor je katolický kněz, teolog a přírodovědec Převzato z blog.aktuálně.cz se souhlasem autora Datum: 6. března 2022 Foto: Wikimedia Commons

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Tags: ,,,,

5 Komentáře

  1. Stát se musí přesně to co je psané ve Svatém písmu a to se právě děje. Svět má svého anděla světla a víme přesně co bude dít dál.

    Odpověď
  2. Ondřej Neff na Neviditelném Psu :
    „Poprvé za dobu Zemanovy administrativy zní Hrad i Strakovka jedním hlasem (jakkoli ministr zahraničí Jan Lipavský je nadále kvůli svým prozápadním a protiruským postojům v nemilosti). Rozkol mezi oběma institucemi není nic, co by si kdo rozumný měl přát“
    Má cenu otvírat toto téma dnes, když do řádné volby prezidenta zbývá necelý rok ?
    Má cenu otevírat toto téma, když prezident se po letech poprvé a jasně omluvil ? Pokud toto pokání nebylo falešné, myslím, že toto téma otevíráno být nemá.
    A to jsem Miloše Zemana nikdy v žádných volbách nevolil. M. Pinkas

    Odpověď
  3. Nedávno se pan Vácha v pořadu Spirituála (O době postpravdivé) vyjádřil, že základní mravní zákony jsou v celém vesmíru stejné a nepodléhají času. Citoval mimo jiné i Chestertona: Kdyby člověk přiletěl na jinou planetu, která by byla celá z drahokamů, objevil by se tam před ním nápis vytesaný do mramoru, na kterém by stálo: „Nepokradeš!“
    Pokud to takhle skutečně platí, pak by jistě platilo i to, že před člověkem, který se ocitne ve válce, a pod palbou, se objeví nápis, na kterém bude do mramoru vytesáno: „Nezabiješ!“
    Protože základní mravní zákony jsou v celém vesmíru stejné a nepodléhají času.

    Odpověď
  4. Tento článek vyšel na blogu pana Váchy 4. 3., kdy, myslím, už mnoho evropských politiků udělalo něco velmi konkrétního pro Ukrajinu. Například polský premiér se vydal do Německa a přispěl ke změně německého postoje. A pokud jde o našeho prezidenta, jsem jeho stálým kritikem, ale v posledních dnech zaujal pevný postoj, s nímž souzním.
    Pana Váchy si vážím, ale v tomto příspěvku je nějak mimo realitu.

    Odpověď

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář