Anketa / Jak zareagovala církev na krizi na Ukrajině?

Anketa k reakci na ukrajinskou krizi. 

Pavel Černý, administrátor sboru Církve bratrské v Praze 5 – Smíchově

Náš sbor se okamžitě připojil k finanční sbírce ve prospěch Diakonie CB, která rozděluje peníze na potřebné úseky. Zároveň jsme také zahájili sbírku šatstva, spacích pytlů, karimatek a trvanlivých potravin ve prospěch Ukrajiny. Spolupracujeme s ukrajinským sborem, jehož prostřednictvím se tyto sbírky rychle dostávají na území Ukrajiny. Dalším krokem bylo uvolnění hostovského pokoje a dalších prostor v modlitebně pro ubytování uprchlíků. Také jsme poskytli prostor pro složení humanitární pomoci jedné zahraniční nadaci. Jako křesťané se jednotlivě i jako společenství modlíme za Ukrajinu a za zastavení strašné a bezcitné ruské agrese.

Pavel Coufal, předseda Výkonného výboru Bratrské jednoty baptistů 

V našem místním sboru Bratrské jednoty baptistů v Brně jsme vyhlásili mimořádnou sbírku a z vybraných peněz reagujeme na konkrétní žádosti (nákup materiálu na Slovensku a přeprava na Ukrajinu, nebo přímá finanční pomoc na Ukrajině do místní církve v Žitomiru). Dále jsme poskytli jeden byt na zotavení uprchlíků po dojezdu, než vyřídí registraci a stálejší ubytování. Už tam byly postupně dvě maminky s dětmi, o které jsme se kompletně postarali, nyní očekáváme příjezd třetí rodiny. Někteří naši členové dobrovolnicky pomáhají tam, kde je třeba. Také nabízíme workshop, jak mohou Češi učit cizince češtinu.

V celostátním měřítku Bratrská jednota baptistů ihned uvolnila z krizového fondu 500.000 Kč a vyhlásila sbírky ve všech místních sborech. Posíláme finanční pomoc na Ukrajinu prostřednictvím Ukrajinské baptistické jednoty i konkrétních místních sborů na východní Ukrajině, které se staly uprchlickými centry. Finančně pomáháme těm, kteří jezdí na Ukrajinu s materiální pomocí. V naší BJB je mnoho Ukrajinců v několika samostatných sborech a společenstvích, kteří se starají o své příbuzné a přátele, kteří sem v první vlně přišli. Mnozí naši členové nebo sbory ve svých sborových domech nabídli ubytování a pomoc na místní úrovni.   

SOUVISEJÍCÍPředstavitel ruských evangelikálů: Udělal jsem vše, aby se zabránilo válce 

Anna Armitage, Bratislava City Church 

Sbor CityChurch s lokalitami v Bratislavě, Pezinku a s mezinárodní lokalitou pro anglicky mluvící zareagoval na aktuální konflikt na Ukrajině promptně a v souladu s urgencí dané situace. Kromě vyhlášení finanční sbírky jsme se zmobilizovali i pro přímou podporu lidí prchajících před hrozbami války. Spojili jsme se s lokální skupinou ukrajinských občanů, která vyvinula okamžitou iniciativu na pomoc uprchlíkům v našem městě. Pomohli jsme jim se zařízením velkoplošného domu, kde jsou ubytováváni Ukrajinci na krátkodobé přenocování během tranzitu přes naše území, nebo před umístěním do permanentnějších podmínek. 

Ubytovali jsme také několik ukrajinských matek s dětmi ve více rodinách věřících z našich sborů. Zajišťujeme pro ně následnou pomoc s potravinami a jinými základními životními potřebami. Finančně jsme se podíleli i na pomoci přímo na Ukrajině, zasláním podpory pastorovi v Charkově, kde pečuje o zbylé krajany a zajišťuje jim nocleh a živobytí na přežití. Podpořili jsme také práci s ukrajinskými uprchlíky v romské oblasti naší země. Dále se podílíme na finanční asistenci v rozličných aktivitách a iniciativách rozvíjených v našem okolí, ale i při cílené přepravě humanitární pomoci do ukrajinských měst a oblastí, kde je to nejvíce zapotřebí. Vnímáme, že jako církev jsme povoláni právě v této době pomáhat a naplňovat náš mandát. Jsme tady, abychom prakticky i modlitebně stáli s našimi bližními, a byli tak zvěstovateli Boží slávy zde na zemi.

Newsletter Křesťan dnes – týdenní přehled nejdůležitějších zpráv

José CalvoAlquilar, španělský kazatel sloužící v Žilině 

První dní chaosu a nečekaných zpráv války našly každého nepřipraveného, takže první krok bylo zmobilizovat sbor k modlitbám. Když situace byla již jasnější a se ukázalo, že nebude to věcí pár dní jsme zkontaktovali humanitární organizaci Nadacia Integra, jejichž práci známe a ptali se jakým konkrétním způsobem umíme nejlépe pomoci v této krizi a na základě toho jsme organizovali sbírku a povzbudili lidi, aby se přihlásili jako dobrovolníci.

Alexandr Flek, ředitel nakladatelství Biblion 

V první den ruské invaze jsme vyhlásili, že výtěžek z našich tržeb v následujících čtyřech dnech věnujeme na humanitární pomoc Ukrajině – a čtenáři zareagovali tak úžasně, že tržby v těch dnech představovaly skoro 40% celého měsíce února. Výtěžek jsme obratem poslali na konto Diakonie ČCE. 

Hlavně jsme ale před několika dny byli požádáni předsedou Ukrajinské biblické společnosti o česko-ukrajinské vydání Janova evangelia, tak aby zdejší uprchlíci mohli být povzbuzeni na duchu a zároveň se mohli přiučit češtině. O tomto projektu budeme brzy informovat více, zatím doufáme, že budeme moci rychle vytisknout prvních 10.000 výtisků.

SOUVISEJÍCÍDan Drápal / Otázky, které řešíme

Robert Petrilák, slovenský misionář na Ukrajině, který momentálně ze Slovenska koordinuje pomoc na Ukrajinu

Náš sbor ve Lvově připravil video k válce na Ukrajině. V neděli byla na bohoslužbě americká křesťanská televize CBN. Celá práce směřuje k pomoci běžencům. Sbor přijímá velké množství lidí utíkající ze střední a východní Ukrajiny. Lidé jsou přerozdělováni do rodin nebo spí ve sboru. Zabezpečují odvoz lidí k hranicím, ale také humanitární pomoc Kyjevu a dalším zasaženým regionům Ukrajiny. 

Mládež vytvořila nepřetržitý modlitební řetěz, každou hodinu se modlí někdo jiný. Modlitební setkávání jsou mnohem častěji a jsou mnohem intenzívnější. Mládež se také zapojila do aktivit, které připravilo město.      

Daniel Kvasnička, kazatel Církve bratrské v Litomyšli

No, my to máme jednoduché. Především se modlíme. A nijak spektakulárně, ale pravidelně a upřímně. A pak jsme spolu se skauty – jednou z jejich iniciativy a podruhé z iniciativy církve začali vybírat potřebné věci. Je to přízemní a jasné.

Jiří Zdráhal, pastor ICF Brno

Uspořádali jsme finanční sbírku, právě probíhá sběr věcí na pomoc, připojili jsme se k dalším církvím v Brně v koordinaci pomoci uprchlíkům z církví na Ukrajině přicházejících do našeho města.

Saša Štěpanovský, pastor Křesťanského společenství Kutná Hora

Scházíme se každý večer ke společným modlitbám za Ukrajinu. Nakupujeme potřebné věci a dopravujeme je do Asistenčního centra pro uprchlíky v našem městě. Zde také vykonáváme službu duchovní podpory, spočívající v rozhovorech a modlitbách s uprchlíky. Ve sborových prostorech jsme připravili kavárnu s dětskou hernou pro ukrajinské maminky s dětmi. 

Jeden bratr zdarma fotí běžence na doklady, příp. je vodí na místo distribuce pomoci. Každý podle svých možností a obdarování.

Jaroslav F. Pechar, farář ČCE v Praze – Braník 

Jako sbor se zapojujeme přes evangelickou Diakonii. Myslím, že máme jako sbor kolem šedesáti nabídek na ubytování, proběhla i finanční sbírka. Řada lidí se zapojuje individuálně ve svém okolí.

Jako sbor se zapojujeme přes evangelickou Diakonii. Myslím, že máme jako sbor kolem šedesáti nabídek na ubytování, proběhla i finanční sbírka. Řada lidí se zapojuje individuálně ve svém okolí.

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 17. března 2022 Foto: Wikimedia Commons – ilustrační

Tags: ,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář