Dan Drápal / Jde do tuhého

Nejsme zvyklí být v něčem nejhorší. Mnohem raději máme pocit, že sice nejsme velký národ, ale v hodně věcech jsme schopni vyniknout – alespoň na čas. Třikrát po sobě být nejlepší v hokeji, mít tři dámy v první dvacítce ženského tenisu, dvojnásobný triumf Ester Ledecké – to jsou věci, kdy se dmeme pýchou. A jsme dobří i v jiných věcech než ve sportu. Češi jsou například velmistři v počítačových hrách, podávají skvělé výkony v antivirových programech, naše tramvaje jezdily už za komančů ve spoustě velkoměst východního bloku a v posledních dekádách pronikly i do Ameriky… 

 A na jaře se zdálo, že budeme nejlepší i v COVIDu – „Best in Covid“. A vlastně se to nezdálo – my jsme nejlepší byli! Jenže jen pár týdnů… Předevčírem jsem slyšel záznam povídání našeho premiéra; myslím, že to bylo z března loňského roku. Vyjadřoval se tam s velikým despektem o Itálii, která tehdy prožívala děsivé chvíle. Dnes tato slova zní neuvěřitelně absurdně a trapně.

  Nu, Bible obsahuje i výroky zdánlivě banální. Třeba že pýcha předchází pád. A někdy i výroky, které jsou současně varováním a zaslíbením – třeba že první budou poslední a poslední první. 

  SouvisejícíDan Drápal / Proměna společnosti a proměna církve

Prožívám to v malém i v okrese Jeseník. Ten byl nějakou dobu jediným, v němž nikdo na COVID nezemřel. Hm… Není to tím, že se tak dobře modlím? Naštěstí se mi daří s takovými myšlenkami hned vyběhnout, ale přiznám se, ony se ozývají. „Lék“ se dostavil – nastala chvíle, kdy okres Jeseník patřil k těm nejhorším. Pak se to zase obrátilo a počátkem minulého týdne už jsme zase byli nejlepší. Jenže místo pýchy se mi teď honí hlavou biblická slova „nezáleží běh na rychlých, ani boj na udatných, ale na Hospodinu, který se slitovává“.

 

Z toho je snad alespoň trochu patrné, že Bůh nás skrze toto vše chce naučit pokoře.

 Newsletter Křesťan dnes – týdenní přehled nejdůležitějších zpráv

Jenže učení nám jde pomalu. Od našich politiků jsme se naučili obcházet zákony. Nebo se to naši politici naučili od nás? Těžko říci, zda byla dřív slepice nebo vejce. Jeseník je na tom dobře, ale jen včera jsem potkal tři party asi deseti teenagerů či dvacátníků v jednom chumlu, po rouškách ani památky… Když vylezete na Šerák nebo na Paprsek, přesvědčíte se na vlastní oči, co všechno se vejde do dodržování nařízení o zavřených restauracích. Chápu, horký grog nebo ještě teplý borůvkový koláč přijdou vhod. Ve frontě se nám ovšem rozestupy zmenšily ze dvou metrů zhruba na třetinu. Nu, můžeme se utěšovat, že jsme svobodní a nepodléháme panice, kterou šíří ti, kdo připomínají, že nemocnicím zbývá pouhých pár procent nevyužitých kapacit, a že jsou města, kde už ani to ne. 

Švejk mě moc nenadchl, když jsem ho četl poprvé, a nezměnilo se to, ani když jsem ho s odstupem pár let četl podruhé. Zato jsem byl nadšený z jeho šikovného potomka Járy da Cimrmana. A líbily se mi i ty filmy Zdeňka Svěráka, v nichž Cimrman nefiguruje. Humor je to povedený.

 Co ale s tím, když se Češi rozhodli prohlásit Cimrmana za největšího Čecha? Cimrman je – při vší jeho zábavnosti – narcis bez hodnot. O čem vypovídá, že si ho tolik Čechů vybralo za svého favorita? Není to tím, že jsou také bez hodnot a mohou se tedy s Cimrmanem identifikovat? A že by si přáli, aby svět opravdu nebyl víc než absurdní zábava? Nebo si to možná nepřejí, ale domnívají se, že to tak prostě je, a že snažit se o něco jako šlechetnost, pravdomluvnost, neúplatnost a podobné vlastnosti je zbytečné či marné? Pokud se v našich dějinách vyskytl někdo, kdo si za určitými hodnotami stál, hledá se, v čem pochybil. To je případ i našeho prezidenta T. G. Masaryka. 

SouvisejícíDan Drápal / Smíme se radovat?

Přirozeně, pokud se někdo k nějaké hodnotové orientaci hlásí, je možno nalézt, v čem se proti vlastním zásadám prohřešil. Většinou se něco najde. Pokud se někdo – snad z předběžné opatrnosti – k žádnými hodnotám nehlásí (nebo se tváří, že nějaké má, ale ty si podrží jako své tajemství), pak pochopitelně nebude usvědčen, že se proti nim prohřešil. 

 

Výsledky těchto postojů vidíme v přímém přenosu. Významní představitelé porušující jimi samotnými vyhlášená pravidla. Lidé vynalézavě švindlující. Přemíra „expertů“, kteří žádná nařízení dodržovat nebudou, protože oni přece vědí nejlépe, jak to všechno je. 

Bible nedává odpověď na všechno, ale do naší situace mluví. V 11. žalmu čteme: „Co má dělat spravedlivý, když se základy hroutí?“ Odpověď zní podivně: „Hospodin je ve svém svatém chrámu, Hospodin je v nebesích na svém trůnu, jeho oči vidí, jeho pohled zkoumá lidské syny.“

 Co tedy máme dělat? Modleme se o Boží slitování. A věřme, že Bůh tím, co se děje, není zaskočen. Jeho pohled zkoumá lidské syny. (Záleží na tom, jak smýšlíš, co říkáš, co děláš.)

 A prakticky: Dodržujme vládní nařízení, i když máme vůči vládě zásadní nedůvěru. Věřte mi, anarchie je ještě horší. Buďme opatrní a ohleduplní. 

 Pokud brzy „nezabere“ očkování, budeme patrně muset udělat to, co jsme měli udělat hned na začátku, tedy loni v březnu: Totální lockdown. Tehdy by to bylo bývalo mnohem jednodušší. 

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

Autor je teolog a publicista Datum: 24. února 2021 Foto: screenshot YouTube – ministr Blatný a premiér Babiš

Tags: ,,,

39 Komentáře

  1. No asi všichni víme jak to bylo v Egyptě…takže do tuhého je ještě dost daleko.

    Jak z toho ven… obávám se že ani ani dva svědci prototypu Mojžíš a Aron by nepochodili.

    Janoušek vesele lyžuje na horách (soudy jsou k smíchu)…to je tak nějak symbol ČR a vlastně celého světa.

    Takže milý světe děkuji ti pěkně…. raději vezmu svůj dlužní úpis a přibiji jej na kříž.

    Ježíš říká zcela jasně : „Já jsem ta Cesta, Pravda i Život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne.

    44Nikdo nemůže přijít ke mně, jestliže ho nepřitáhne Otec, který mne poslal; a já ho vzkřísím v poslední den.

    Smrt na covid je dosti podobná smrti udušení na kříži… co když…

    Odpověď
  2. Zajimavý názor má pan Fiala : „Fiala ve své řeči zapojil do případu i současnou pandemickou situaci. „Ten covid, co tady je, je trest za zpupnost, s jakou tu byl ten pomník vztyčen,“ prohlásil také Fiala. Podle něj tu virus bude tak dlouho, jak dlouho bude na Staroměstském náměstí sloup stát“¨

    Stavba sloupu začala 17.února 2020 přibližně stejně s první vlnou.

    Odpověď
    • Není to divný názor? Ostatní evropské státy jsou trestané také za ten český sloup? Nebo kdyby nebylo sloupu, tak by ta epidemie byla po celé Evropě, jen v Česku by nebylo nic???

      Odpověď
  3. Uviděl jsem něco jako skelné moře smíšené s ohněm a ty, kteří vycházeli vítězní z moci té šelmy, z moci jejího obrazu i z moci čísla jejího jména; stáli na skelném moři, měli Boží harfy 3a zpívali píseň Božího otroka Mojžíše a píseň Beránkovu.

    Není snad skelné moře smíšené s ohněm tento „úžasný svět“ ???

    Odpověď
  4. Venku krásně svítí sluníčko, příroda se probouzí, nádhera. Tak ať nás s tím virem neotravujou a uklidněji se.

    Odpověď
  5. V Česku již covid zahubil 19537 lidí. S ohledem na počet obyvatel jsme v počtu zemřelých na druhém místě v Evropě a během týdne budeme první. V počtu nakažených suverénně vedeme. Co je příčinou tak katastrofálních výsledků? Je to sobectví českého národa. Češi ze sobeckých důvodů, aby se vyhnuli přijetí válečných uprchlíků, zvolili do nejvyších státních funkcí populisty – Miloše Zemana a Andreje Babiše. Populisté zakládají svoji legitimitu na podbízení se masám. Je to cosi podobného, jako když rodiče rozmazlují své děti. Když přijde situace, že jim musí přikázat něco nepohodlného, je naráz autorita rodičů vepsí. Podobné je to u nás s dodržováním proticovidových opatření. Co jsme se jen od Babiše naposlouchali hloupých prohlášení, že rozumí lidem, kteří jsou už z těch proticovidových opatření unaveni, místo aby řekl, že zdravotníci jsou na pokraji sil kvůli těm, kdo opatření nedodržují. Není pravdou, když se řekne, že příčinou katastrofální situace jsou občané, jelikož nedodržují opatření. Správně bychom měli říci, že opatření nedodržuje jen část občanů. A je jednoznačně vinou populistické vlády, že nemá odvahu tu neukázněnou část vést k pořádku. Představme si, že by policie přestala pokutovat dopravní přestupky. Je jasné, dodržování dopravních předpisů by prudce upadlo – neukáznění by svým příkladem strhli i ty ukázněné.

    Všichni ti, co volili nebo se zastávali Zemana a Babiše, by měli zpytovat své svědomí – mají nepřímou vinu na zbytečně vysokém počtu mrtvých.

    Odpověď
    • Tak vláda je neschopná o tom žádná… ale opozice je snad ještě horší. Covidová snídaně na Karlově mostě atd… Celá ta politická sebranka se ukázala ve své plné kráse a třešničkou na dortu je ústavní soud.

      Odpověď
      • Pane Realtoltek, jaký to má smysl odsuzovat opozici, když nemá v rukou žádné nástroje, kterými by mohla něco ovlivnit? Vláda se s ní dlouho odmítala bavit a její návrhy ignorovala. Obviňujete nevinného, a to je těžký přestupek proti křesťanské etice. Měl byste se omluvit.

        Odpověď
        • Jsme „zatím“ v demokracii a můj názor na věc je takový jaký jsem napsal. Na ostatní věci nereaguji protože by to bylo naprosto zbytečné a vedlo by to jen k nikdy nekončící debatě ve stylu jestli je lepší Sparta nebo Slavie.

          Odpověď
          • Pane Realtolteku,

            jsme v demokracii, tedy ve svobodném státě. To, že máme svobodu, neznamená, že můžeme například svobodně spáchat vraždu. Tak daleko naše svoboda nesahá. Podobně i svoboda slova neznamená svobodu lhát. A vy jste lhal, když jste napsal, že vláda je ve věci covidu neschopná a opozice ještě horší. Babiš zpočátku odmítal dávat opozici data (statistiky) o koronaviru. Blatný tyto statistiky uvolnil, ale ani poté Babiš na návrhy opozice nereagoval. To se změnilo až tento týden, když komunisté odepřeli Babišovi poslušnost. Babiš téměř celou dobu rozhoduje bez ohledu na opozici, ale vy nepřímo napíšete, že opozice nese stejnou vinu jako on. Jste lhář. Jak uniknete pekelnému trestu?

      • Vláda jedná v souladu s EU. Jestli chce někdo Babišovi nadávat, ať nadává EU. A opozice je na EU zcela závislá – tak by to dělala stejně, nebo ještě hůř.

        Odpověď
      • U nás kvůli covidu umřelo téměř dvojnásobek lidí na milion obyvatel, než je průměr Evropské unie na milion obyvatel. Každá země EU je v oblasti zdravotnictví zcela samostatná. Že mrtvé v Česku zavinila EU je sprostá lež. Pane Konečný, jste lhář.

        Odpověď
        • Vaše výpověď evokuje představu, že příčinou našeho světového prvenství (společně s Belgií) v počtu zemřelých s covidem je způsobena nedisciplinovaností části obyvatel našeho státu.

          Tchaj-wan s počtem 20 milionů obyvatel má od začátku pandemie 955 nakažených a 9 mrtvých. My máme 1235480 nakažených a 20339 mrtvých – 2260 krát více. Je tento obrovský rozdíl způsoben vyšší disciplinovaností Tchajwanců? Ne, je to tím, že tchajwanská vláda dokázala zorganizovat naprosto důsledné vyhledávání a izolování nakažených. U nich „chytrá karanténa“ funguje, u nás o ní Babiš jen velkohubě mluvil, ale téměř nic pro ni neudělal. Díky perfektnímu trasování tchajwanská vláda nepotřebovala tak tvrdá omezení jako ta naše.

          Odpověď
  6. Karel Krejčí

    Ga 6:8 Kdo zasévá pro své tělo, z těla sklidí zkázu; kdo zasévá pro Ducha, z Ducha sklidí život věčný.

    Věhlas českého národa a jeho úspěchy na různých kolbištích, zmíněných na začátku komentáře sice potěší, ale z pozice Písma zase až tak pozitivně nevyznívají. Spíše nutí k zamyšlení, jak křehké jsou naše životy, co je pozlátkem (sice nepochybně vydřeným a jistě ne náhodným), co je pomíjivé a co naopak má skutečnou a trvalou hodnotu. Jak můžeme pozorovat, obsah Písma nabývá stále konkrétnější podoby a co bylo předpovězeno, stává se skutečností. Dokonce došlo i na svatý stolec, který se nijak výrazně v současné celosvětové krizi neangažuje, protože se opět potvrzuje, že sám nemá z čeho „brát“. Ale Bůh tím, co se děje, rozhodně není zaskočen, cožpak by mohl být Bohem? Naopak, tím zaskočeným je člověk. Je přinucen přiznat si svou křehkost a smrtelnost. Je donucen nebo alespoň snad upozorněn, přehodnotit vizi skvělých budovatelských zítřků, které jsou ve skutečnosti pastí, jenž si sami plánujeme a do které nás lákají žádosti našeho těla. Dokonce máme k dispozici supermoderní komunikační technologie, které se stále vyvíjejí a dokáží nahradit osobní kontakty do té míry, že již není nutné denně chodit do školy. „Naštěstí“ digitální gramotnost se přesouvá stále více na mladší ročníky. Zvládneme to …

    Odpověď
    • „Naopak, tím zaskočeným je člověk. Je přinucen přiznat si svou křehkost a smrtelnost“ …obávám se toho, že kdyby tomu bylo jak píšete tak by situace byla zcela jiná :). Vidím naopak velkou pýchu atd…

      Odpověď
  7. Myslím, že bychom si měli přiznat, že základním problémem naší společnosti je sobectví a malá zodpovědnost vůči okolí. Mnoho lidí neustále vystupuje proti omezením. Chtějí podnikat a nezastavit ekonomiku. Vláda zvolila strategii, že hlavně nesmí přetížit nemocnice a zavřít velké firmy. Nešlo jim o co nejméně mrtvých (na rozdíl od Německa) a při tak velkém počtu nemocnic a lůžek se mohla epidemie rozběhnout. Zavření velkých firem odmítají i nyní. Drobnější živnostníky a podnikatele odepsali i když jsou páteří naší ekonomiky. K tomu zde mnoho individualistů hájí své svobody – třeba svobodu se neočkovat, nenosit roušky, lyžovat a podobně. Je jim jedno, že tak přispívají k růstu epidemie a většímu počtu mrtvých. Včetně části zde diskutujících křesťanů.
    Papež z mého pohledu neselhal – apeloval na odpovědnost vůči okolí a podpořil očkování. Podobně jako autor tohoto článku. Myslím, že by si mohli někteří diskutující připočíst část odpovědnosti za zlehčování epidemie – tím oslabují a oslabovali chuť lidí přijímat omezení a tím se podíleli na rozjíždění epidemie a zvyšovali počty mrtvých.

    Odpověď
    • Karel Krejčí

      Papež neselhal v tom smyslu, že by se slovně neangažoval nebo, že by situaci zlehčoval a zůstával stranou. Potvrdilo se však, že on – jako oficiálně nejvyšší duchovně uznávaná autorita – jako ten, kdo se nechává nazývat „svatý“ otec, je ve skutečnosti světský, prázdný pojem. Ten, kdo si přivlastnil a jednostranně zneužil pozici prostředníka mezi člověkem a Bohem. Kdyby tomu tak opravdu bylo a vztah byl důvěrný a oboustranný, pak by jistě papež měl světu co říci, ale ne pouze to, co říkají politici, hlavy států nebo co říká dav, ale to, co skutečně říká Bůh. On však nemá světu co říci a pokud snad ano, pak pouze otřelé fráze …

      Odpověď
    • Asi tím myslíte i mne, takže zareaguji. Varoval jsem před omezováním občanských svobod ( které jste eufemisticky nazval hygienická opatření ), právě s vědomím, že tato opatření mohou poškodit velké množství lidí – což vidíme na zvýšeném počtu sebevražd v zemích, kde byla opatření nejpřísnější. A ani si raději nepředstavuji, kolik lidí se v budoucnu dostane do problémů kvůli rychlému růstu inflace a nezaměstnanosti, kvůli neschopnosti splácet hypotéky a podnikatelské úvěry. Varoval jsem z toho důvodu, že pandemie mohla být mediálním hoaxem, když z původně udávané smrtnosti nad 10% se ukázalo, že jde asi o 1 % ( těžko se to počítá, nevíme o bezpříznakových ). Ano, uznávám, nejvíce jsem podcenil personální kapacity nemocnic, zvláště zdravotní sestry mají můj obdiv.
      Očkovat se nechám, ale nejsem na to vůbec hrdý. Posledních 60 let je očkovací průmysl založen na používání buněčných linií z potracených dětí. I když jde o tzv. nesmrtelné linie, které lze používat dlouhodobě, jedná se o stovky zdravých dětí, zabitých de fakto za živa. Takže i přes racionalizaci menšího zla, si připadám jako nemorální oportunista. A ještě jednou se omlouvám paní P. K., že jsem bagatelizoval, když na to upozornila.
      Jinak sobectví a nekázeň některých Čechů mě praštila do očí tento týden, když jsem mámu doprovázel k očkování seniorů. V meziměstském autobuse měla polovina cestujících nasazenu roušku pouze pod nos, po městech chodily skupiny mládeže bez roušek ( ti by potřebovali spíše schooldown ). A v nejmenované okresní nemocnici bylo očkovací centrum v hlavní budově, všichni senioři museli jet výtahem a čekárna byla kapacitně nedostačující, takže rozestupy 2 m nebylo možné dodržet !

      Odpověď
        • Karel Krejčí

          Pane Adamec, pokud skrytě narážíte na mě, tak v onom “ zlehčovacím“ smyslu jsem obhajoval svobodu v rozhodnutí, zda se nechat očkovat nebo ne. Nejsem si vědom, že bych někoho tím vyzýval, aby nedodržoval doporučená hygienická opatření nebo zákazy. Naopak jsem se snažil spatřovat v této epidemické krizi nějaký skrytý důvod nebo smysl, na co nás má upozornit nebo co máme pochopit, protože náhody neexistují a tím spíše méně v takovém globálním měřítku. Rozhodně to, co předem vylučuji, není zkouška pouze toho, jak dokážeme rychle vyvinout vakcínu, jak ji dokážeme distribuovat a jak aplikovat – to bychom byli dále tělesní a vše by pozbývalo smyslu. A já jsem si jist, že tato nemoc – jako každá jiná – skryté poselství má.

          Odpověď
          • Děkuji za odpověď. Ještě jednou, jednotlivě jsem nemířil na nikoho. Popravdě, ani si už nepamatuji, co přesně kdo napsal.
            Pamatuji si přesně spíš mou frustraci a zklamání. A bolest, že tolik hlasů zde je spíše extrémních a málo rozumných.

  8. Čtu, že řada diskutujících pod národně sebemrskačským článkem pana Drápala přijímá jeho argumentaci. Jakoby současný 2. nejvyšší počet mrtvých v Evropě způsobila česká nezodpovědnost. Nejsme horší, než ostatní národy. Jde o nejednotnou metodiku národních statistik, to je pravá příčina prvenství.

    Zapomíná se na to, že do českých statistik se zahrnují všechny oběti s virem v těle. Pokud by stejně důsledně postupovaly všechny země Evropy, bylo by pořadí jiné a jistě bychom o současné pochybné prvenství přišli.

    „My víme, že zhruba 30 procent ze smrtí, které vykazujeme, je jednoznačně spojeno s koronavirem. Deset procent, kam patří například i ta autonehoda, je bez spojitosti s koronavirem, protože opravdu můžete umřít na něco úplně jiného, včetně té citované autonehody,“ řekl v Otázkách Václava Moravce ministr Blatný.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/otazky-vaclava-moravce-ministr-zdravotnictvi-jan-blatny-sef-lekarske-komory-kubek.A210124_110502_domaci_vank

    Podobně počet těch, u koho najdou stopy viru, není totéž, jako počet nemocných. Který stát lépe trasuje, ten je odměněn vyšší příčkou ve statistice a je tak „špatný“. Kde se naopak trasuje méně, tam se objeví méně lidí se stopami viru.

    Od začátku covidové nákazy chybí všem přesná a prokazatelná data a jednotné metody měření tak, aby se daly navzájem mezinárodně porovnávat..

    Odpověď
    • Byl jste někde v zahraničí na cestách Mlho 🙂 ? Vy totiž uvádíte dávno překonané informace. Ministr Blatný by zajisté dal nevím co, kdyby své hloupé vyjádření v Otázkách Václava Moravce mohl vzít zpět. Aby se dalo říci, že nadměrný počet úmrtí v závěru minulého roku je způsoben dopravními nehodami, muselo by v té době být nadměrné množství nehod. Ale bylo tomu přesně naopak. Je zcela lhostejné, zda ti lidé umřeli na covid nebo s covidem, příčinou nadúmrtí byla pandemie covidu. Blatný svým zlehčováním covidové situace nahrál nedisciplinovaným, kteří odmítají opatření vlády dodržovat (Václav Klaus a spol.) a těžce tak poškodil úsilí epidemiologů. Kdyby Česko nadměrně testovalo, byl by záchyt pozitivních kolem 5-10%. On však činí kolem 35%. https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

      Odpověď
    • Že statistika obrovského počtu úmrtí na covid není chybná, dokazuje zahlcení ARO + JIP v nemocnicích. Do týdne budeme v počtu mrtvých na milion obyvatel první v Evropě (předstihneme dosud vedoucí Belgii).

      Odpověď
      • Stojím o věcnou diskusi pane Pavle V.. Prosím. Bez argumentačních faulů. Zda jsem cestoval či necestoval do zahraničí přece není téma, které by řešilo naše nejednotná měřítka evropských statistik.

        – Pan Blatný není jediným zdrojem té informace. Pokud tu informaci zveřejnil i on, nemusí to znamenat, že on situaci zlehčil, či že někomu nahrál, jak píšete. Buď něco je pravda nebo není, pravdivé údaje přece statisticky důležité jsou.
        – Psal jsem, že chybí přesná a prokazatelná data. Ta chybí i u onoho nárůstu celkových úmrtí. Kvůli počtu skutečných obětí covidu musíme odlišit statisticky z celkového počtu zesnulých ty, kdo zemřeli z důvodu odkládaných prohlídek, kontrol či operací. Rozlišovat pomůže mít dobré podklady pro nalezení vhodného řešení pro všechny. Vhodné řešení pak může pomoci zachránit životy.
        – Kapacita nemocnic. Netvrdím přece, že nejsou plné. Chybí ale statistika, kolik lůžek v nemocnicích zabírají pacienti bez příznaků, kdo jsou na lůžku třeba jen kvůli karanténě. Přesná čísla statistiky pomohou řešit dát ty bezpříznakové třeba do souč. prázdných hotelů, než nebrat další pacienty, převážet jiné do Německa odkládat operace a tak nechat umírat lidi pro nedostatek lůžek v nemocnicích.
        – Nepsal jsem o nadměrném testování, ale o trasování. Kvalitní trasování = vysoké % pozitivních. Chybí přesné mezinárodní statistiky ohledně porovnání čísel kvality a metodiky trasování v jednotlivých zemích. Jak můžeme s jistotou vědět, že ČR není mezinárodně mezi špičkou ve trasování, pokud nemáme jednotnou metodologii a statistiky? Pokud ČR mezi špičkou je, má pak vysoká čísla. Kdo trasuje méně důsledně má zase nízká čísla.
        – Není statisticky jedno umřít s covidem či na covid. Pro statistiku se to odlišit musí , aby bylo co mezinárodně porovnávat.

        Odpověď
        • Přesná a prokazatelná data …. obávám se, že nejsou podávána zámerně, neboť by meli charakter šíření poplašné zprávy a následné paniky. Situace je horší než si dokážete představit.

          Člověk má právo má svobodu rozhodování. To že se něco objevilo s obrovským eliminačním potenciálem se vědělo už na začátku, kdy si z toho hromada lidí dělala legraci. Předpovědi se potvrzují.

          Osobně se domnívám, že by tomu neměl jít člověk na proti,

          ale jako křestanů se Vás ptám, opravdu se bojíte umřít ?

          Odpověď
          • Karel Krejčí

            Ta poslední věta opravdu nutí ke hlubokému zamyšlení, k pátrání v našem nitru, kde je pravda a kde jen duchovní fráze. Zda jsme ochotni si připustit, že jsme skutečně jen křehkou nádobou a to, na čem opravdu záleží je, čím je naplněna.

        • Pane Arone,

          já si na rozdíl od vás myslím, že je úplně jedno, jestli umřete s covidem nebo na covid. V minulém roce umřelo o 17 tisíc lidí více, než je dlouhodobý průměr úmrtí za rok. Křivka průběhu úmrtí se v minulém roce shoduje s křivkou úmrtí na covid – je tam jasná souvislost – viz. graf v následujícím článku: https://echo24.cz/a/SzKGM/souvislost-nadumrti-s-covidem-je-prokazatelna-rika-demografka
          Příčinou nadměrných úmrtí je nezvládnutí covidové pandemie. I když někteří z pacientů nezemřeli přímo na covid, mohli by žít, kdyby na ně lékaři měli čas a neměli ministerstvem zdravotnictví zakázáno provádět běžnou (neakutní) léčbu.

          Je pravda, že si každý stát může do statistiky zemřelých započítat něco jiného. Je ale také pravdou, že pokud by měl přeplněné nemocnice a hlásil málo mrtvých, neuniklo by to pozornosti. Jestliže jiné evropské státy ve většině nemají přetížené nemocnice, dá se věřit, že počet mrtvých je u nich opravdu mnohem nižší než u nás.

          Závěrem: Pandemická situace je u nás katastrofální ve srovnání se zbytkem Evropy vinou amatérismu premiéra.

          Odpověď
  9. Zdeněk Čechovský

    Nová kniha : Jiří Zdráhal: BIBLE „GUIDE“ ?
    Jak je mi periferně známo, pan Zdráhal Jiří, je snad brňák, kde také pastoroval.
    Ta kniha byla vydána v češtině – či angličtině? Jestli v češtině- proč ten světo-borný-globalistický anglikanysmus?
    Je mi to pochopitelné jen z hlediska grafického, protože chápu, BIBLE PRŮVOD-CE, asi ty mylenyjály zas tak netáhne. Ty snad, ten světobornější anglikanysmus táhne více. (i graficky)
    (A nebo užít parafrázi Škvoreckého: „PRŮVODCE nevidoucího křesťana po vlastním osudu“?)

    Odpověď
    • Pane Krejčí, jak píšete, zkoumejme. Ten Váš odkaz je na Mariana a Ivu Coufalovy a jejich web https://genessismi.webnode.cz.
      Obsahem jejich podnikání je esoterika, věštectví, astrologie, tarot, reiki, theta healing a jiné.

      Píšou mj., že svá poselství přijímají od Stvořitele („Není podstatné, jak tuto energii budeme nazývat…“) skrze tzv. channeling. Připomínám, že podle filosofie neognosticismu či New Age je za Stvořitele považována bytost popisovaná v Bibli jako nejvyšší padlý anděl.

      1. Jan 4,1-3 Milovaní, nevěřte každému duchu, ale zkoumejte duchy, jsou-li z Boha; neboť do světa vyšlo mnoho falešných proroků. Podle toho poznávejte Ducha Božího: Každý duch, který vyznává Ježíše Krista, jenž přišel v těle, je z Boha. A žádný duch, který nevyznává Ježíše Krista, jenž přišel v těle, není z Boha. To je ten duch Antikrista, o němž jste slyšeli, že přichází, a který již nyní je ve světě.

      Odpověď
  10. Tak nějak mi dnes vytanul na mysli nápis na slunečních hodinách, který jsem si před lety někde přečetla:
    Hora ruit, respice finem. (Čas letí, pamatuj na konec)

    Odpověď
  11. Abych pravdu řekla, také nevěřím tomu, že tady na zemi s námi léta žijí nějací mimozemšťané z jiné planety, a ještě ke všemu to tu všechno řídí, jak se tvrdí v tom videu.

    Odpověď

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář