Neděle na Ukrajině? Příběh o Davidovi a Goliášovi a nacvičování první pomoci

Zatímco ruští vojáci narazili na tuhý odpor ukrajinské armády, místní pastoři se snažili přizpůsobit bohoslužby aktuální situaci.   

„Celá církev se na kolenou modlila za našeho prezidenta, naši zemi a za mír,“ řekl Christianity Today Vadym Kulynčenko o svém sboru v Kamjance, který se nachází 320 kilometrů jižně od hlavního města. „Po bohoslužbě jsme absolvovali školení první pomoci.“

SOUVISEJÍCÍ – Dan Drápal / Důležité ukrajinské vítězství

Spíše, než na kázání byl čas vyhrazen na sdílení svědectví z trýznivých dnů. Četly se žalmy a Kulynčenkovo ​​poselství se soustředilo na Přísloví 29,25. Strach z lidí klade léčku, kdo však doufá v Hospodina, bude v bezpečí.

Newsletter Křesťan dnes – týdenní přehled nejdůležitějších zpráv

Ve sboru ve Svitlovodsku bylo vidět jak následky války, tak běžný život.

Andrej a Naďa, kteří byli ve čtvrtek kvůli válce nuceni opustit Kyjev, si během velkých oslav vyměnili svatební sliby.

Sňatek byl naplánován na tento víkend v hlavním městě, ale pár byl místo toho nucen odejít do Andrejova domovského sboru, který je 250 kilometrů jihovýchodně od Kyjeva – se žádostí o improvizovanou svatbu.

SOUVISEJÍCÍSpolečné prohlášení deseti postsovětských teologických seminářů 


Vzali se v sobotu, jak bylo plánováno.

V neděli se shromáždění účastnilo kolem 80 lidí, aby si vyslechli kázání o Davidovi a Goliáši.

„Ano, David musel bojovat. Ano, bylo těžké a děsivé – ale důvěřoval Bohu,“ řekl podle Christianity Today Benjamin Morrison, americký misionář a vojenský veterán, který je dvacet let ženatý s Ukrajinkou.

Řada ruských pastorů veřejně vyjádřila svou podporu Ukrajině.   

Pastor Viktor Sudakov ze sboru Nový život v Jekatěrinburgu, čtvrtém největším městě Ruska, si ve čtvrtek změnil svou profilovou fotku na Facebooku, aby obsahovala ukrajinskou vlajku.

Aktivita letničního pastora vyvolala stovky komentářů. „Bratře, vždycky jsem si myslel a říkal, že jsi statečný muž,“ napsal podle Christianity Today jeden z nich. 

Sudakov se v neděli připojil k peticí Change.org určenou Rusům, kteří jsou proti válce na Ukrajině. Do neděle večera ji podepsalo více než 960 000 lidí.

„Je mi tak líto, že moje země zaútočila na svého souseda,“ prohlásil podle Christianity Today pastor Konstantin Lysakov z Moskevské biblické církve. „Bez ohledu na to, jak tuto událost nazýváme, bez ohledu na to, jak ji ospravedlňujeme, … není možné přesouvat vinu na jiné, ale činit pokání. Všichni bychom měli činit pokání z toho, co se stalo.“

„V tom všem je pro mě jen jeden zdroj útěchy,“ napsal na Facebooku. „Kristus je na trůnu, Bůh Otec vše drží ve svých rukou, Duch svatý naplňuje srdce těch, kdo v Něho důvěřují a nic nemůže překonat Jeho moc. Bůh koná největší skutky vykoupení, když se vše zdá beznadějné. …modlím se za mír.“

Líbí se vám tento článek? Podpořte fungování novin

Abychom mohli vytvářet obsah, který čtete zdarma, spoléháme na dary od našich štědrých čtenářů, jako jste Vy.

Pomozte nám pokračovat v této misi a podílejte se na ní spolu s námi. 

-red- Datum: 3. března 2022 Foto: Pixabay – ilustrační

Tags: ,,,,,,

Zanechej svou odpověď

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Děkujeme za váš komentář